Monica Johansson och Birgitta Anveden, sistnämnda i egen­stickad tröja.

Skaftökvinnor: ”Hoppas intresset för stickning ökar – är som yoga”

2022-11-26 Det hemstickade plagget utsågs i förra veckan till årets julklapp. Skaftö PROs stickande kvinnor hoppas det ger ett uppsving för hantverket.
– Det är som yoga sägs det, säger Anne Jacobsson, en av medlemmarna.

OBS! Till och med morgonen måndag den 28 november kan du läsa vår e-tidning gratis. Klicka HÄR för att ta del av årets första JULSPECIAL. Du kan förstås även läsa äldre utgåvor flera år tillbaka. Ladda gärna ner vår app för bästa läsupplevelse
Trevlig läsning!

Klockan är två, nio kvinnor sitter runt ett bord i Skaftö Folkets hus. Alla stickar. I tio år har Skaftö PRO samlats och stickat tillsammans. Årets julklapp som utses av Svensk handel blev i år det hemstickade plagget. Något som kvinnorna i Folkets hus hoppas ökar intresset för stickning hos fler yngre.

”Inte bara äldre”
– Det finns många bloggar med unga tjejer som stickar, så det är inte bara äldre, säger ­Birgitta Anveden som är en av deltagarna.
Däremot är stickandet bland yngre i sällskapets närhet inte så vanligt. Monica Johansson har märkt en skillnad mellan hennes tid i skolan och barnbarnens.
– Vi fick göra små dukar med olika stygn när jag var yngre. Flera rader, kanske fem med olika sorters stygn. Min man är jämngammal och har en liknande duk. Och sen kommer dukarna från mina barnbarn, de har bara en rad med stygn.
Ett samlat skratt fyller rummet.
Birgitta Anveden som arbetat som slöjdlärare berättar att hon sett hur det med tiden blivit färre och färre som kan sticka.
– Till en början kunde alla sticka, ja alla tjejer. Sen på det sista så var det bara några få tjejer som kunde sticka, berättar hon.

”Kan lära sig på Youtube”
Har man ingen i sin närhet som kan lära ut stickning kan man ta hjälp från olika guider på nätet.
– Man kan lära sig sticka på YouTube också, säger Margareta Simonsson.
Konversationen mellan kvinnorna lämnar stickning och handlar om vad mer det går att lära sig i videoformat på internet, bland annat att byta batteri i sin bilnyckel.
Under den här hösten har sällskapet stickat flera plagg i bomull som ska skickas med en barnläkare som ska resa till Kenya under året.
– Hon åker ner en gång per år till olika länder i Afrika, förutom under pandemin, så nu när hon kan åka ner igen undrade hon om vi kan sticka några plagg som kan ges till nyfödda eller förtidigt födda barn. Vi har också stickat barnkläder och överlämnat till Ordet i Munkedal som har kontakter i Bulgarien och Rumänien, berättar Gun Jakobsson som är sammankallande till stickningen i Skaftö PRO.

”Det är som yoga”
Att sticka de små koftorna som sen skickas till behövande barn är en av de roligare sakerna att sticka berättar Eva Dalek och tar fram flertalet små, söta koftor ur en papperspåse och lägger på bordet. Stickandet ser de alla som en form av avkoppling.
– Det är som yoga sägs det, säger Anne Jacobsson.
– Ja, det är verkligen avslappnade. Andra kan retas lite och säga att vi bara sitter här och tjatar, men det gör vi inte. Ibland är vi också tysta, säger Britt Arpfjord.
Stunden som Lysekilsposten är på plats är tystnaderna väldigt få. De tillfällen det inträffar hörs de små klirren från stickorna tydligt. Ett ljud som alltid ligger som en ljudmatta i detta rum på ovanvåningen på måndagseftermiddagarna i Folkets hus på Skaftö.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Annons
Nyhetsarkiv