Ska ha hållits i container och pressats på pengar under vapenhot

2019-08-20 På tisdagen väckte åklagaren åtal mot de personer som misstänks för inblandning i människorovet som ägt rum i april månad i Lysekil. Sedan tidigare har fem personer suttit häktade med misstanke för människorov, försök till människorov och grov utpressning. 

Åtal har tidigare väckts mot två personer för inblandning vid försöket till människorov och nu åtalas fyra personer för inblandning vid i den delen av utredningen som behandlar människorovet. En av de som åtalas är att betrakta som huvudman. Han åtalas för människorov, grov utpressning och försök till människorov. Huvudmannen misstänks sedan tidigare för att ha beordrat att en man hemmahörande i Brastad skulle kidnappas och pressas på pengar. Ett ärende som polisen lyckades stoppa genom att ha bedrivit telefonavlyssning mot den nu åtalade mannen.

De fyra personerna misstänks för människorov ska ha stängt in en man i en container i ett garage med syfte att utöva utpressning mot mannen. Mannen ska på platsen ha blivit hotad med vapen och blivit tvungen att “böta” ett belopp på 250 000 kronor. En skuld som han inte ska ha haft någon motsvarighet till. Enligt åklagaren ska frihetsberövandet inte bedömas som kortvarigt då det pågått under ett flertal dar.

En del av bevisningen ska utgöras av en videofilm av händelsen som funnits på en av de misstänkas mobiltelefon. Polisen ska även vid en husrannsakan ha hittat ett vapen hos en av de misstänkta, samma vapen som ska ha använts i samband med människorovet. 

Huvudmannen som misstänks för tre åtalspunkter är den person som ska ha utövat hot mot den kidnappade mannen och ska genom hot om våld, beväpnad med ett vapen tvingat den kidnappade mannen till att ta ett flertal lån på kredit till en summa av 691 601 kronor. Ungefär 230 000 av dessa kronor ska ha använts för att köpa en sportbil. 

Utpressningen ska ha skett mellan från mitten av april till slutet av april i Lysekils kommun och Uddevalla kommun. Enligt åklagaren bör utpressningen betraktas som grov i samband med att mannen som genomfört utpressningen varit beväpnad samt att det rör sig om en så pass stor summa pengar. 

Den tredje åtalspunkten försök till utpressning ska ha skett mot en annan person. I det fallet ska mannen ha pressats på 50 000 kronor för en påstådd illegal skuld. 

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv