Siw Lycke läser för barnen som förövrigt kallar henne för Siwan. Från vänster Tuva Säll, Eric Riehl, Tage Johansson och Theodor Johansson/Aneröd.

Siwan dammar bara av julen när andra städar ut den

2015-01-08 När andra dansar och städar ut julen, tar Siwan fram trasan och dammar av julsakerna. Här stannar julen så när som fram till ”påska”.
Siw Lycke älskar julen och allt som hör den till. För varje år växer samlingen och mer kommer det att bli. Siw eller Siwan som barnen och vännerna kallar henne, jobbar som dagbarnvårdare och hon har barnen hemma i huset som självklart också älskar tomtarna.

Alla små pinaler, prydnadssaker som tomtar, hästar och grisar kommer inte fram på en dag. Det tar tid att få allt på plats och inte nog med det, städningen där emellan är tidskrävande. Men det är ju bara jul en gång om året.
– Mina fönster är målade med snödekoration. Det är väldigt tidskrävande att få bort, så det får man nästan förtränga när man målar på, säger hon och skrattar.

Allt eftersom

Juldekorationerna kommer fram runt första advent.
– Då putsar jag fönstren, mäter, tejpar och målar dem med snö, sedan kommer julgardinerna, julstjärnorna och adventsljusstakarna. Sedan plockar jag fram julsakerna allt eftersom, berättar Siw.
I tidningar och där hon går hittar hon nya saker och får inspiration på nya julsaker. I köket har hon exempelvis tillverkat en knäckebrödsstång, som hon såg i en tidning.

Brinner mest för…

Men mest stolt och det hon brinner allra mest för är jullandskapet under trappen. Här krävs förberedelser och mycket fantasi som hon sedan delar med sig av till barnen.
– Det kräver lite förberedelser, jag plockar mossa i början på november. Sedan lägger jag ut den på tidningar i kallgaraget så de flesta småkrypen försvinner. Landskapet har jag sedan byggt upp med sågbockar, pallar och bord, drickabackar och små frigolitbitar för att få nivåskillnaderna, berättar Siw.
Sedan dekorerar hon med mossan, små djur som hon köpt, speglar blir till vattendrag med mera. En julkrubba ligger på toppen med en Betlehemsstjärnan hängandes över. Mer finns det en gammal ladugård, en kyrka med ljus som hennes pappa har byggt.
När jag har byggt upp landskapet, så sätter jag mig sedan med barnen och berättar om som finns här och vad som sker, förklarar Siw.
Två plastgranar har hon men det har sin förklaring, riktiga granar vill gärna tappa barren innan julen dansat ut hos Siw.

Fick en bandsåg

För tre år sedan räknade Siw sina tomtar. 257 stycken. Sedan dess har det blivit många fler. Några har hon också tillverkat själv, när Siw fyllde 50 år fick hon en bandsåg av nära och kära och då blev det trätomtar och renar som idag dekorerar huset och garaget.
– Jag tycker det är jättekul, jag älskar julen. För några år sedan när jag köpte en tomte mitt i sommaren, i bara shorts och linne, då skrattade mitt sällskap som jag hade med mig, berättar hon.
Den tjugonde Knut ska julen ut men inte om Siwan får bestämma. Julen stannar därför ett tag till hemma hos Siw i Gåseberg.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv