Tack för 2018, nu väntar ett nytt spännande sportår. Foto: Gabriel Berndtsson

Signerat Bennemyr

Efter julmaten väntar traditionerna

2018-12-31 Det sägs att det som göms i snö kommer fram i tö, och det sägs att traditioner på jul är viktiga.
Så kan det naturligtvis vara, här i Lysekil finns det inte en tillstymmelse till snö, så det kan knappast vara någonting som göms.

Men traditioner finns det gott om, en tradition så god som någon var ”hemvändarmatchen” mellan Lysekils Hockey Viking och ”hemvändarna”, de som numer spelar i andra klubbar runt om i vårt avlånga land. Och Hampus Blomdahl som spelar i USA, förstås.
Första gången jag fick bevittna spektaklet och det var kul att se så mycket folk på läktarna i Gullmarsborg.
Vågar man önska att alla de tar sig till Gullmarsborg även när Viking spelar hemmamatcher så finns det väldigt goda förutsättningar för att klubben kan få ihop ett slagkraftigt lag till nästa säsong som kan vara med och utmana om en plats uppåt i seriesystemet.
Nästa säsong kanske i och för sig inte är den bästa att välja kvalspel uppåt för klubben eftersom Hockeyettan ska bantas rejält enligt förslaget från ensamutredaren Ola Lundberg.
Vilket betyder att en hel del klubbar som just nu befinner sig i tvåan kommer att få mäta krafterna med lag som den här säsongen spelar i Sveriges tredje högsta division.
Men visst vore det kul om Viking kunde kliva upp något pinnhål i systemet? Ju högre upp du spelar, desto bättre matcher blir det, vilket i sin tur borde leda till mer publik och därmed mer intäkter.

Mellandagshockey i Hockeyettan

Hockeyettan startar upp sina fortsättningsserier och Allettor redan nu, fredagen den 28:e december med match nummer två på söndag.
Det innebär att många som har ledigt i mellandagarna får en chans att gå och se på högkvalitativ ishockey och jag vet att Måns Carlsson som spelar i Vimmerby kommer att få spela inför mycket publik under hemmapremiären i Allettan under fredagskvällen, gästande Tranås har nämligen med sig mer än 250 supportrar till matchen… Snacka om att det kommer att bli tryck i den lilla ishallen i Vimmerby.
Det har blivit en tradition att hockeyserierna drar igång efter juluppehållet i mellandagarna och mycket beror säkerligen på att det är många som är lediga och flera som jobbar på annan ort kanske är hemma för att spendera tid med familjen, vad passar då bättre än att gå och se en match om det ändå spelas? Inte mycket enligt undertecknad, men det visste ni redan.
Och efter två veckors ofrivillig frånvaro känns det helt underbart att vara tillbaka på redaktionen igen, som det har kliat i fingrarna att bara sitta hemma och inte vara i jobbdugligt skick.
Ni har väl inte glömt bort att skicka in era tips till vår tävling idrottsminnet? Ni har några sista dagar på er innan vi stänger igen luckan så passa på nu att skicka in de, kanske blir ni publicerade i tidningen? Kanske vinner ni ett spel från MIG? Oavsett så är det en kul sak och det ska bli roligt att gå igenom era minnen efter nyår.

Viktigaste jultraditionen är Junior-VM

En annan viktig tradition så här i jul och nyårs-tider, kanske till och med den viktigaste, Junior-VM i ishockey.
Som man har längtat, det har blivit en tradition att sitta uppe på nätterna och följa dramat för att se hur långt det bär den här gången.
I skrivande stund har Sverige spelat två matcher i årets gruppspel, det blev vinst mot Finland under den tidiga torsdagsmorgonen med 2-1 och natten mellan torsdag och fredag mötte juniorkronorna Slovakien. Där blev det seger med 5-2 vilket innebar den 46:e (!) raka segermatchen i ett gruppspel i Junior VM.
Ett oerhört imponerande facit naturligtvis att vinna 46 raka matcher, även om det ”bara” är gruppspel och inte spel om medaljer. Två matcher återstår i årets gruppspel, USA klockan 04:30 på söndagsmorgonen och Kazakstan, en halvtimme in på det nya året.
Två segrar till och Sverige vinner gruppen, vilket innebär på pappret lättast motstånd i en kvartsfinal. För nu för tiden räcker det med att undvika sistaplatsen i gruppen för att få vara med och slåss om medaljerna. De fyra bästa från varje grupp tar sig nämligen till kvartsfinal, förr var gruppettorna direktkvalificerade för semifinal medan tvåorna och treorna gjorde upp om de sista två platserna i semifinalerna.
Så här dagarna innan det är dags att ringa in det nya året kan vi också konstatera att 2018 var ett ganska trevligt sportår.
Vi fick ett OS i Sydkorea med mängder av svenska medaljer och många underhållande timmar framför tv-apparaterna. Det följdes upp av ett fotbolls-VM i Ryssland där Sverige tog sig till kvartsfinal och gjorde sitt bästa resultat sedan VM i USA 1994.
Under maj månad spelades det ungdomslandskamper i Bohuslän, Lysekil, Henån, Grebbestad, Munkedal, Smögen och Stenungsund var spelplatserna och undertecknad var på plats för att kommentera samtliga matcher på svenska fotbollsförbundets hemsida, det blev folkfester och vackert väder under samtliga sex matcher.
Sedan kom augusti månad och undertecknad fick sitt drömjobb, sportchef på en lokal tidning i en vacker stad. Att alla tränare, spelare och andra runt klubbar som man pratar med dessutom alltid är trevliga är ännu mer positivt.
Året bjöd dessutom på ett stavhopp vi sent kommer glömma, Armand Duplantis, 18 år, hoppade 6,05. Sex meter och fem centimeter, helt makalöst att man kan hoppa så högt med hjälp av en ”pinne”.
Dessutom vann AIK SM-Guld i fotboll på herrsidan, efter nio långa år är väntan äntligen över och förhoppningsvis kan laget ta sig hela vägen till Champions Leagues gruppspel nästa säsong.
Vi fick dessutom se en otroligt fin hyllning när Mikael ”Trycket” Carlsson fick sin tröja hissad i Gullmarsborg som den första spelaren någonsin.
Bra att klubbikoner lyfts fram och hyllas, det visar på en kärlek och uppskattning från klubben för ”Tryckets” gärningar genom åren.
Nu är det snart dags för ett nytt sportår och det ska bli spännande att se vad 2019 har att bjuda oss på i sportväg.

Hur kommer det gå för de lokala lagen?

Det enda vi vet med säkerhet är att den lokala sporten kommer att rulla vidare, det ska bli spännande att se vad Kungshamn kan uträtta när de är tillbaka i division fyra kommande säsong. Kan Svarteborgs damer följa upp succén från den gångna säsongen och ta klivet upp i damernas division två?
Hur kommer det att gå för LAIK/SAIS nya damlag och hur kommer de nya tränarna i LAIK herr att vilja spela kommande säsong?
Smögen och Bovall/Hunnebo klev upp i herrarnas division fem, det kommer att bli spännande att följa även dem på närmare håll.
Kan Sotenäs futsal ta klivet upp i högstaligan? Laget har inlett bra och ligger trea i division ett i skrivande stund. Fyra matcher återstår.
2019 kommer bli spännande kan vi konstatera.
De sista raderna dedikerar jag den kanske viktigaste personen i mitt liv, min fru som just nu pluggar på högskolan hemma i Skövde på socialpsykologiska programmet och söker sommarjobb för fullt. Det hade varit oerhört skönt om hon fick ett jobb här nere under sommarmånaderna åtminstone så vi slipper pendla de 20 milen för att träffas var och varannan helg… Så har ni ett sommarjobb (föredragsvis inom vården) som ni tror kan passa henne, tveka inte att höra av er till mig så förmedlar jag kontakten vidare.
Tack för de här månaderna, nu ser vi fram emot 2019. Gott nytt år på er alla!

Publicerad: Uppdaterad:
Kristoffer Bennemyr, sporten@lysekilsposten.se
Nyhetsarkiv