Nu startar mästerskapssommaren. Foto: Pixabay

Signerat Bennemyr

Nu inleds ­mästerskaps­­­sommaren

2021-05-21 Det är mindre än en månad kvar till en av sommarens stora händelser startar.

Fotbolls-EM som skulle spelats i 13 länder under 2020 blev uppskjutet till 2021 på grund av coronapandemin och UEFA har fått flytta en hel del matcher för att kunna säkerställa att det blir ett mästerskap med publik på plats.
Under tisdagen presenterades den trupp som ska ge Sverige framgång i mästerskapet när Janne Andersson ställde sig vid podiet.
Att Zlatan inte finns med i truppen är på grund av den knäskada han ådrog sig i en seriematch med Milan. Det var ingen bomb att han inte var uttagen. Det fanns däremot en hel del andra namn som både saknades och som höjde på ett och annat ögonbryn.
Målvaktssidan var förmodligen den enklaste att lista ut på förhand, alla tre som blev uttagna har varit givna i Jannes landslag och Robin Olsen kommer vakta kassen samtliga matcher Sverige spelar så länge han inte drar på sig någon skada.
På backsidan kom två riktigt stora bomber. Dels att Andreas Granqvist är uttagen i truppen trots att han knappt spelat någonting och det lilla han spelat har han gjort i Superettan med Helsingborg. Det förvånade en och annan på presskonferensen. Den andra skrällen var att skickliga vänsterbacken Pierre Bengtsson inte var uttagen i truppen. Där undrar jag verkligen varför Janne inte valde att ta med honom. En spelare som alltid spelar för flaggan och gör det med stolthet så fort han tar på sig matchtröjan.

Sluter cirkeln
Att Pierre Bengtsson dessutom varit en av två vänsterbackar i hela kvalet till EM och under Nations League gör petningen än mer förvånande men Janne Andersson visade i Ryssland 2018 att han kan det här med lagbyggen, så jag antar att jag får lita på att Martin Olsson är ett bättre alternativ än Pierre Bengtsson.
På mittfältet och framåt fanns det däremot inga större skrällar, det mest anmärkningsvärda där, om något, så är det väl att Jens Cajuste fick en plats i truppen. Men det ser jag enbart som positivt, Cajuste har gjort det fantastiskt bra i Midtjylland och har visat under tidigare samlingar att han vill vara med och konkurrera.
Kul även att Jordan Larsson kom med i truppen. Simon Bank skrev i sin krönika på Aftonbladet att det är lite romantik i att det är just Jordan Larsson som ska ersätta Zlatan i EM-truppen. Henke och Zlatan spelade ju EM 2004 tillsammans och på något vis blir det väl som att cirkeln sluts.
I övrigt drar hockey-VM igång till helgen. Sverige tar sig an Danmark i första gruppspelsmatchen på lördag. Det är startskottet på en mästerskapssommar att se fram emot. Och Tre Kronor gör det dessutom med en spelare jag haft koll på sedan han var en liten grabb och tog sina första skär i Skövde IK för ett gäng år sen. Max Friberg är en vattenbärare och kommer göra precis allt han kan för att hjälpa Sverige i hockey-VM.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv