Signerat Bennemyr

Varför har ­damerna så mycket sämre villkor än ­männen?

2020-11-01 Det svenska damlandslaget i fotboll avancerade i tisdags till EM 2022 i England.
Deras bonus från det Europeiska fotbollsförbundet? Inte en enda spänn..

När herrlandslaget säkrade sitt avancemang till det EM-slutspel som skulle spelats 2020 men är uppskjutet till 2021 fick de knappt 100 miljoner för platsen.
Vi har alltså kommit 20 år in på det nya milleniet, hur kan det FORTFARANDE vara sådana extrema skillnader beroende på om det är damer eller herrar som spelar?
Vi pratar om allas lika värde och så vidare, på herrsidan kan i praktiken varenda spelare från superettan och uppåt leva på sin fotboll medan det i Damallsvenskan fortfarande finns mängder med spelare som tvingas ha jobb vid sidan av.

Även inom ishockeyn behandlas damer som skräp
Exakt samma på hockeysidan. Spelare i Hockeyallsvenskan (näst högsta serien) har löner, kan träna på förmiddagar och slipper ha jobb vid sidan om tack vare deras löner i klubbarna.
Jämför man det med SDHL, den Svenska Damhockeyligan så är det EN klubb som betalar sina spelare. Resterande lag har spelare som jobbar under dagarna.
Hur kan vi på allvar tillåta att det fortfarande får vara så i det landet som myndigheter påstår är det bästa i världen på mängder med saker. Och där förbunden anser att vi ska kunna tävla på lika villkor som alla andra länder?
Är det konstigt att Sverige tagit ett EM-guld på damsidan genom åren? Dessutom det allra första EM:et som spelades, 1984… Det är ett tag sen nu.

Ansvariga måste börja ta sitt ansvar och fördela pengar jämnbördigt om vi ska konkurrera på samma villkor som alla andra länder.
Bland damhockeyn är det ännu värre, där spelar vi inte ens i den bästa VM-turneringen längre efter att vi åkt ur A-VM 2019.. Numer kan vi inte ens konkurrera med länder som Japan, Tyskland och Ungern. Nej istället kommer vi ställas mot blåbärsnationer som Nederländerna, Slovakien och Österrike.
På damsidan har Kanada och USA varit överlägsna länge men Finland är på väg ikapp, vi är inte ens nära längre.
Något måste hända på allvar nu om vi vill att framtidens tjejer ska kunna ha samma förutsättningar som männen och det är dags att på allvar satsa på den där jämställdheten som det pratas så ofta om…

Publicerad: Uppdaterad:
Kristoffer Bennemyr, sporten@lysekilsposten.se
Nyhetsarkiv