Signerat Bennemyr

Mästerskapens år är här 2020 ett år att se fram emot

2020-01-04 2019 har blivit till 2020, ett år där vi har massvis med stora händelser att se fram emot.

Först är det ett pågående Junior VM i ishockey där Sverige, som vanligt vann samtliga matcher i gruppspelet och i skrivande stund är framme i semifinal mot Ryssland. Återstår att se om småkronorna kan gå hela vägen den här gången eller om det tar stopp på vägen fram.
Den nionde januari inleds handbolls-EM för herrar på hemmaplan. Sverige har en spännande trupp till årets mästerskap och det ska bli spännande att se hur långt laget kommer ta sig. Det finns en hel del förväntningar på årets lag och det hade inte förvånat om de tar sig till medaljmatcherna.
I februari är det dags för Skidskytte-VM i Anterselva i Italien med start den 12:e februari. Där vet vi att vi kan ha höga förhoppningar på både dam och herrsidan med Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson, Mona Brorsson, Linn Persson, Peppe Femling och Jesper Nelin för att nämna några.

Viktigt mästerskap för damkronorna

I april ska damkronorna försöka ta sig tillbaka till A-VM i ishockey efter att de åkte ur förra säsongen. B-VM startar den 12 april i franska Angers och avslutas den 18:de april. För den svenska damhockeyns skull vore det nog oerhört bra om tjejerna kan ta sig tillbaka direkt och vinna B-gruppen. Det gör oerhört mycket för utvecklingen att spela mot så bra motstånd som möjligt.
I maj är det sim-EM i Budapest med start den 4:e och avslutning den 17:de maj. Även där finns det gott om svenska medaljkandidater. Den starkast lysande stjärnan kommer som vanligt att vara Sarah Sjöström.
Den åttonde maj börjar sedan hockey VM för herrar i Schweiz där Sverige ska försöka erövra ytterligare ett guld. Förra säsongen åkte laget ut redan i kvartsfinal och nu är de ute efter att ta tillbaka guldet. Blir spännande att se hur nya förbundskaptenen Johan Garpenlöv väljer att ta ut laget, blir det enbart lirare från NHL eller kommer han plocka med några inhemska spelare?

Fotbolls-EM spelas på tolv olika orter

I juni är det sedan dags för ett av de absolut största mästerskapen. Den 12 juni spelas invigningsmatchen i årets fotbolls-EM. Mästerskapet håller på fram till den 12 juli och är utspritt på tolv olika städer runt om i Europa.
Sverige är återigen kvalificerat och det ska bli spännande att se hur Janne Andersson väljer att formera sitt lag i mästerskapet och hur långt Sverige kan tänkas gå. Att sedan sprida ut mästerskapet på tolv olika orter och tvinga alla lag att spela på femtioelva olika orter känns inte riktigt bra enligt mig. Jag har i och för sig alltid varit emot att mästerskap delas upp på för många ställen, fotbolls-VM 2026 till exempel, spelas i såväl USA som i Kanada och Mexiko. Två länder drar jag min gräns vid.

Sommar OS arrangeras i japanska Tokyo

I slutet av juli är det sedan dags för nästa stora mästerskap när sommar-OS arrangeras i japanska Tokyo. Mästerskapet håller på mellan den 24:de juli till den 9:de augusti och kommer bli årets största idrottshändelse. När jag var ung sa jag alltid att OS 2020 så ska jag vara på plats och referera från mästerskapet för någon av tv-kanalerna eller för Radiosporten. Med sju månader kvar till mästerskapet känns det tveksamt att det skulle inträffa.
I september är det sedan dags för den andra upplagan av Nations League i fotboll där ju Sverige vann sin division förra säsongen och därmed spelar i högstadivisionen den kommande säsongen. De första två omgångarna spelas i september, omgång tre och fyra spelas i oktober månad och omgång fem och sex i november. Kan Sverige göra det ”omöjliga” och vinna även sin grupp i högstadivisionen? Det vet vi inte förrän i november men om det går bra i EM så finns det absolut möjligheter att göra ett bra Nations League gruppspel på nytt.

Tre mästerskap i december månad

Sista månaden på året bjuder på innebandy-VM för herrar, med start den 4:de december, Sverige brukar mer eller mindre alltid vara i final och det hade varit en oerhört stor skräll om laget inte tar sig dit även i år.
Handbolls-EM för damer i Danmark och Norge startar den tredje december och efter att ha varit på väg utför under några år så andas handbollen framtidstro på nytt. Det blir spännande att se hur laget klarar av ett nytt mästerskap.
Sen avslutas året, som alltid, med junior-VM i ishockey. Nästa gång spelas det i Edmonton och Red Deer i Kanada. Vilket betyder att det blir många ”nattsuddare” i mellandagarna. Men mästerskapet bjuder alltid på sevärd ishockey och för undertecknad är det alltid en bra start på det nya året att ha slutspelet i JVM att se fram emot.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv