Signerat Bennemyr

Vilka får Guldbollen ­respektive ­Diamantbollen? Sportens krönikör ger er sina tankar inför fotbollsgalan

2019-11-10 På måndag kväll är det dags för den årliga fotbollsgalan i huvudstaden. Galan där Sveriges bästa fotbollsspelare på dam och herrsidan ska hyllas och uppmärksammas.
En gala där det alltid brukar bli någon överraskning bland pristagarna.
Men frågan är, vem blir årets överraskning?

Nio stycken priser kommer att delas ut under den tv-sända galan där naturligtvis, guldbollen och diamantbollen är de två stora priserna.
De nomineringarna är dock inte avslöjade och kommer heller inte avslöjas innan priserna delas ut på galan.
Så här tror jag att det kommer gå på fotbollsgalan.

Årets målvakt:
På damsidan finns det bara en som kan vinna, Hedvig Lindahl som prenumererat på priset de senaste åren kommer vinna igen, mycket tack vare hennes fina insatser under VM i somras.
På herrsidan är det förmodligen lika självklart att priset kommer tilldelas Robin Olsen, given etta i det svenska landslaget trots att han haft det motigt i Serie A. Men han kommer vinna det priset.

Årets back:
Här är en kategori som kan vara relativt jämn, på damsidan är det tre stycken ruskigt bra backar som är nominerade och bara en kan vinna. Magdalena Andersson, lagkapten i Chelsea och given i landslaget. Nilla Fischer som fick Diamantbollen 2018 men varit skadeförföljd under 2019 och Linda Sembrandt som gått från klarhet till klarhet i såväl klubblag som landslag.
Något säger mig att priset kommer gå till Nilla Fischer men jag hoppas att Magdalena Andersson tilldelas det för sin säsong i Chelsea.
På herrsidan är Ludwig Augustinsson, Viktor Nilsson-Lindelöf och Mikael Lustig nominerade. Här är det inget snack om att Nilsson-Lindelöf kommer vinna, trots att Mikael Lustig haft en bättre säsong i klubblaget.

Årets mittfältare:
På damsidan kommer det stå mellan Caroline Seger och Elin Rubensson. Seger vann SM-guld för bara några veckor sedan med sitt Rosengård och kommer med all sannolikhet även vinna priset som årets mittfältare.
På herrsidan är det tre stycken duktiga fotbollsspelare som är nominerade, Albin Ekdal, Emil Forsberg och Kristoffer Olsson. Ett pris som säkerligen kommer tilldelas Emil Forsberg men som borde vara vikt för Kristoffer Olsson. En magisk säsong i AIK gjorde att han fick chansen i landslaget och där har han varit bofast sedan dess. Det kombinerat med att han är given i Krasnodar borde ge honom priset.
Då har vi kommit till anfallarna.

Årets forward:
På damsidan står det mellan Kosovare Asslani, Sofia Jacobsson och Fridolina Rolfö. Tre vassa anfallare med näsa för mål men i mina ögon är ”Kosse” fortfarande etta bland de tre och hon bör vinna priset även om de andra haft bra säsonger.
På herrsidan står det mellan de tidigare AIK:arna, Robin Quaison och Alexander Isak eller den alltid målhungrige Zlatan Ibrahimovic.
Alla tre har gjort det bra i sina respektive klubbar, Zlatan stänkte in mål för LA Galaxy, Robin Quaison öser in mål för Mainz i den tyska högstaligan och Alexander Isak är, ja Alexander Isak.
Tre duktiga fotbollsspelare och två stycken som verkligen har framtiden för sig i Quaison och Isak. Men årets pris kommer, trots att han inte lirar i landslaget, att tillfalla Zlatan Ibrahimovic.
Damallsvenskans mest värdefulla spelare:
Det här priset borde gå till Anna Anvegård, hon bar Växjö på sina axlar innan hon hamnade i Rosengård och har gjort en strålande säsong. Men samtidigt är Caroline Seger en av motståndarna och priset kommer säkert att gå till henne.
Årets genombrott i damallsvenskan:
Hanna Bennison, Ebba Hed eller Matilda Plan. Tre värdiga kandidater men här kommer Hanna Bennison vinna, det är inget snack, den talangen som finns i den tjejen är helt enkelt makalös. Hon kommer att bli en bärande spelare i det svenska landslaget inom några år.

Årets tränare, årets allsvenska tränare och Allsvenskans mest värdefulla spelare delades ut under ”Allsvenskans stora pris” och är därför inte med i den här texten.
Zlatan Ibrahimovic ska även dela ut sitt eget pris ”number 10”.

Men vilka vinner då de största priserna? Diamantbollen och Guldbollen?
Det är svårt att välja någon på både dam och herrsidan måste jag erkänna, det är ett år där många varit bra och det är svårt att tippa. Diamantbollen tror jag står mellan Hedvig Lindahl och Kosovare Asslani. Båda gjorde bra insatser under VM, Lindhal kanske allra bäst. Men Asslani har en bättre säsong i klubblag så jag tror hon får Diamantbollen i år.
Guldbollen är vidöppet. Zlatan Ibrahimovic? Kristoffer Olsson? Victor Nilsson-Lindelöf? Robin Olsen? Emil Forsberg? Robin Quaison?
Ni ser ju, hur många som helst att välja bland, då har vi inte ens nämnt jämnheten och ödmjuheten, him self. Sebastian Larsson. Han är oerhört viktig i AIK och i landslaget och kan mycket väl vara en kandidat. Känns som vem som helst kan vinna.
Zlatan Ibrahimovic spelar inte i landslaget längre, men gjorde trots allt 30 mål för sitt LA Galaxy den här säsongen, det är starkt, oavsett hur bra klass ligan håller. Nilsson-Lindelöf tror jag inte vinner, han spelar i det bästa laget på pappret men han är inte given i Manchester United. De andra är givna i sina lag men min röst går ändå till Kristoffer Olsson. En kreativ mittfältsmotor som Sverige saknat sedan Tomas Brolin försvann.
Olsson kommer att bli den viktigast spelaren i det svenska landslaget under många år framöver så därför får han min röst.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv