Uppfinnaren Daniel Ehrnberg med Gabriel Strängberg, vd på SeaTwirl , visade upp vad de kallar ett världsunikt projekt. ”Den här sortens flytande vindkraftverk behövs. Marknaden för offshore-vind är jättestor och den kan förändra och förbättra hela världen”, säger Gabriel Strängberg.

”SeaTwirl – nästa generations vindkraftverk”

2015-10-07 I tisdags klipptes bandet för prototypen av Sea­Twirls 30 meter höga havsbaserade vindkraftverk i Gullmarsfjorden. I dagsläget är konstruktionen bara en miniatyr av det som ska produceras i framtiden.
2021 räknar företaget SeaTwirl AB ha fullskaliga vindkraft­verk, 340 meter höga och då cirka hälften över vatten­ytan, som ska ge en effekt på 10 mega­watt.

– Marknaden för offshore-vind är jättestor och den kan förändra och förbättra hela världen, säger Gabriel Strängberg, vd på SeaTwirl AB.
Enligt SeaTwirl teamet är deras offshorebaserade vindkraftverk mera kostnadseffektiva jämfört med de traditionella vindkraftverken idag, både på land och till havs.
Enkel konstruktion
Dagens vindkraftverk till havs­ baseras på samma teknik som de på landbacken. De pålas ner i botten och klarar inte mer än 40-50 meters djup.
– Det behövs en flytande lösning. SeaTwirls är en lysande lösning som flyter. En enkel konstruktion med en enda sammansatt del som roterar i vattnet. Vi använder vattnets lyftkraft till att lyfta upp anordningen. Vattnet används som ett lager och verket roterar i vattnet. Vi har en vikt i vattnet och en flytkropp för att göra verket stabilt, sedan är det en vertikal vindturbin, till skillnad mot det som finns på marknaden idag, säger Gabriel.
Generatorhuset är förankrat nere på botten med vajrar som håller vindkraftverket på plats.  I och med att konstruktionen inte behöver styras in mot vinden krävs det färre rörliga delar.
– Det är en kostnadseffektiv konstruktion som är förhållandevis enkel och vindkraftverken kan vara väldigt stora. Vattnet lyfter upp oss, menar Gabriel och visar utvecklingsplanerna för vindkraftverken som planeras bli mycket stora. Nästa prototyp som beräknas kunna tas i bruk 2017 ska vara 125 meter och 2021 ska de nå full skala, 340 meter höga och då är ungefär hälften över ytan.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på:

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv