Sea Twirls VD Gabriel Strängberg t.v. och uppfinnaren av det flytande vindkraftverket, Daniel Ehrnberg, tror starkt på idén att placera flytande vindkraftverk i havet. Företagets mål år att bli ledande inom offshore vindkraft inom en fem- till tioårsperiod.

Sea Twirl gör fler tester av vindkraftverket i vår

”Vi är väldigt nöjda med hur verket hållit emot stormarna”

2016-02-07 Det flytande vindkraftverket som testas utanför Fridhemsvarvet i Lysekils hamn har nu varit på plats i snart fyra månader.
En stor del av tiden har verket inte varit i drift, men SeaTwirl som driver projektet har ändå dragit nya lärdomar.

De flesta vindkraftverk står på fundament på land. Men företaget Sea Twirl, som grundades 2012, utmanar den traditionella tekniken och placerar sina vindkraftverk i vattnet, för-ankrade med bojar till botten. Kraftverken ser också helt annorlunda ut.  De har en vertikal vindturbin som inte behöver vridas.

Det flytande kraftverket i Gullmarn är bottenförankrat med betongstenar, medan framtida större flytande vindkraftverk kan få andra lösningar för bottenförankring, exempelvis med linor och sug-ankare.

Idéerna till detta annorlunda vindkraftverk kommer ursprungligen från Daniel Ehrnberg som bland annat läst fysik vid Göteborgs universitet.

Sea Twirls affärsidé är att ta fram…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Annons
Nyhetsarkiv