En akut hotad och extremt ovanlig fågel har siktats i Norrkila av naturfotografen Axel Hagström. Det handlar om en stäppvipa, som bara har setts tio gånger tidigare i Sverige. Foto: Axel Hagström

Sällsynt fågel sågs i Norrkila

2018-06-01 En akut hotad och extremt ovanlig fågel har siktats i Norrkila av naturfotografen Axel Hagström. Det handlar om en stäppvipa, som bara har setts tio gånger tidigare i Sverige.

Det var i torsdags kväll som Axel Hagström gav sig ut till Näverkärr för att se om de kunde hitta några ovanliga fåglar att fotografera. Och vilken fullträff det blev.
– Jag fick en bild på fågeln, lade ut den för artbestämning på en facebook-grupp och sedan fick denna bild en väldig spridning, berättar Axel Hagström.
Stäppvipa (Vanellus gregarius) är en eurasisk vadare och flyttfågel inom släktet Vanellus i familjen pipare (Charadriidae) som bor och häckar i trakterna Eurasien i Ryssland och Kazakstan. Den övervintrar ibland i Pakistan, Sri Lanka och Oman. Arten är en sällsynt gäst i Västeuropa där den oftast uppträder tillsammans med tofsvipor. Bland annat har den observerats i Storbritannien. Den har även observerats vid enstaka tillfällen på Kanarieöarna, Maldiverna och i Somalia. I Skandinavien har den setts ett 15-tal gånger, varav tio gånger i Sverige.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv