Ryttarföreningen firade sina 20 första år med lagtävling

2023-12-02 Lysekils Ryttarförening är väl fungerande med en god ekonomi. Men det det krävs mycket hårt arbete, engagerade föräldrar, ledare och framför allt ungdomar för att en förening ska fungera. Lägg där på att de har hästar som ska skötas, inte när det passar utan varje dag.

Det är en god stämning i Ryttarföreningen som i år har firat 20 år.
– Ja, det är 20 år sedan ponnyklubben och Lysekils Ridklubb blev Lysekils Ryttarförening. Det här firade vi med kadrilj, en lagsporttävling kan vi kalla det. Vi hade åtta ekipage som var synkade till musik. Det här blev väldigt uppskattat och vi fick mersmak. Om vi ska ha några framtida shower, så kommer vi förmodligen bjuda på kadrilj, Linda Åsberg, ordförande och Susanne Hjelm Pettersson, vice ordförande.
Jubileumsfirandet bjöd även på lotterier, poängpromenad, ponnyridning, käpphästhoppning, ”gofika”, försäljning med mera.

Stor tävlingsverksamhet

Ryttarföreningen är en aktiv förening, samtidigt måste de spara på de ideella krafterna.
– Det gäller att få många att ställa upp när det händer något. Vi är en ideell förening och ska hinna med allt, men vi har mycket verksamhet och många tävlingar på ett år, berättar de.
En gång varje månad under både vår- och höstterminen har föreningen något som kallas för ”pay and jump”.
– Vi kan kalla det för en låtsastävling, där man övar på att tävla. Den är väldigt populärt och då kommer även ryttare från andra klubbar hit. Den 9 december kör vi sista gången för i år, förklarar Linda Åsberg, och Susanne Hjelm Pettersson.
Ryttarföreningen har dessutom en stor tävlingsverksamhet, med två större hopptävlingar per termin.
– Vi hade en jättestor tävling förra året med både ponny och häst. Då var det full aktivitet här med 110 starter. Hela området var fullt med människor, hästar och i paddockarna var det fullt med hästtransporter. Sedan hade vi lite musik på det, det var väldigt trevligt och mäktigt, förklarar de.
Nu väntar ett stort arbete med att byta underlaget i det mindre ridhuset, då klubben har två.
– Det här gör man ungefär vart 15:e år. Bakom ridhuset ligger det stora högar med massa, det är sand och flis som ska blandas. Men nu ska det gamla schaktas ut. Det är många ton, ett riktigt stort arbete och kostsamt. Vi har fått ett bidrag från Thordénstiftelsen för det här ändamålet, 50 000 kronor fick vi och kommer använda en del av den. Det är det stora som händer just nu, berättar styrelseledamöterna.
I föreningen har de två anställda ridlärare – Sara Ek och Amelie Sandberg. Amelie är tjänstledig och Louise Abrahamsson vikarierar för henne.

Fått ordning på ekonomin

Den här dagen är det en helt vanlig dag i ridhuset.
Sara Ek står för träningen som för dagen är hoppspecial, där man fokuserar på hoppning. Det börjar med att hästarna och ryttarna värmer upp. Sedan går Sara igenom de olika banorna och kommer med tips allt eftersom de höjer hindren.
Lysekils Ryttarförening har tio klubbhästar och 17 privathästar, så det är fullt i stallet.
– Det är verkligen positivt, men så har vi också tillgång till två ridhus, paddockar, fina hagar och promenadvägar.
Linda Åsberg och Susanne Hjelm Pettersson, förklarar att det idag är en välmående förening.
– För några år sedan var det lite turbulent. Idag har vi fått ordning på ekonomin som är god. Vi har en väldigt fin gemenskap här idag och till syvende och sist, väldigt fina ungdomar. De är här från det att de slutar skolan och till sena kvällar. Stallet är ett fantastiskt bra tillhåll för ungdomar. Det är en lugn och fin miljö. Vi ser att många mår bra av att bara vara här och sådant känner hästarna också på sig, avslutar Linda Åsberg och Susanne Hjelm Pettersson.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv