RUT-avdragen ökar i Lysekil

Marginell ökning i Sotenäs – minskning i Munkedal

2016-04-14 De som har gjort RUT-avdrag i Lysekils kommun har blivit fler. I Sotenäs har det skett en marginell ökning, medan färre utnyttjar möjligheten i Munkedal.

Fakta om RUT-statistiken
Statistiken bygger på Skatteverkets preliminära månadsstatistik över rot- och rutbetalningar. Jämförelserna är gjorda mellan januari och mars 2015 respektive 2016. Uppgifterna om antalet personer som har gjort rutavdrag kommer från Skatteverkets statistikuttag 2015-04-01 respektive 2016-04-04.

Fakta: Hushållsnära tjänster och rutavdraget
– Många köper enstaka tjänster och tar till exempel hjälp vid flytt eller höststädning.
– Den som utför arbetet drar av halva arbetskostnaden direkt på fakturan.
– Sedan årsskiftet är det maximala avdraget 25 000 kronor per person och år. För den som fyllt 65 år är taket fortfarande 50 000 kronor.
– Regeringen har föreslagit att rutavdraget ska utökas till att innefatta mer trädgårdsarbete, flyttjänster och IT-hjälp i hemmet.
– Rotavdraget, som ger skattereduktion för renovering och andra byggtjänster, räknas ihop med rutavdraget. Använder du rotavdrag blir ditt utrymme att göra rutavdrag alltså mindre.

De som gjort rutavdrag har blivit fler i 153 av landets 290 kommuner under första kvartalet jämfört med samma period i fjol.
De senaste årens starka utveckling har alltså bromsat in, visar ny statistik från Skatteverket som serviceföretaget Hemfrid har analyserat. I Lysekils kommun har de som gjort avdrag blivit 11 procent fler.
Ökning i Lysekil
I Lysekil  har276 personer utnyttjat RUT-avdrag med sammanlagt 578.173 kronor under första kvartalet. Detta kan jämföras med Sotenäs, där 186 personer har utnyttjat reformen till ett sammanlagt värde av 468.972 kronor. Där har skett en ökning med 3 procent. I Munkedal däremot minskade RUT-avdragen under förra året med 6 procent. Där var det 146 personer som gjorde avdrag på sammanlagt 389.336 kronor.
”Få ihop livspusslet”
– Fler än någonsin tidigare tar hjälp för att få ihop sitt livspussel. Men halveringen av rutavdraget vid årsskiftet har gjort det svårare för många. Hushållsnära tjänster skapar jobb och därför borde taket höjas, säger Maria Andersson, vd på Hemfrid.
Avdraget är sedan årsskiftet maximalt 25 000 kronor per person och år. För den som också gör rotavdrag kan maxbeloppet bli lägre. Under årets första tre månader gjorde 315 000 svenskar avdrag för hushållsnära tjänster. Det motsvarar en ökning med 2 procent jämfört med samma period i fjol. Liksom tidigare växer rutavdraget snabbast i orter utanför storstäderna. Under årets första kvartal ökade antalet personer som gjorde rutavdrag allra mest i Arjeplog, Munkfors, Högsby och Norsjö.

 

Läs mer i papperstidningen eller på https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

 

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv