Astrid vid lossning av skarpsill i Kungshamn, något som numera inte är möjligt då fartyget är sålt till utlandet. (Arkivbild)

Risk för brist på skarpsill

Nordsjöfiske kan rädda produktionen av ansjovis

2021-11-11 Fångsterna av skarpsill vid Bohuskusten hittills denna höst räcker inte för att trygga efterfrågan på ansjovis hos Abba/Orkla.
– Vi ligger under gränsen när det gäller råvarutillgången just nu och det kan bli brist till jul, säger råvaruinköpare Bengt Lorentsson.
Han hoppas nu på att fiske i Nordsjön ska kunna trygga ansjovistillgången i Sverige.

Under torsdag-fredag förra veckan fick Lysekils-fiskaren Niklas Upper med sin fiskebåt Lagun fin skarpsill som landades i Kungshamn.
– Det rörde sig om närmare 15 ton som de kom med i två omgångar. Skarpsillen var riktigt bra kvalitet och storlek på. Sådana här fina fångster önskar man mer av och oftare, säger Börje Johansson vid Kungshamnsfiskarna, som tar emot fångsterna vid Guleskärskajen och transporterar dem den korta vägen till Abba/Orklas anläggning i närheten.
Den andra av de två mindre båtar som ägnar sig åt skarpsillfiske denna höst, Burö från Norra Grundsund, landade ingen skarpsill i Kungshamn den senaste veckan.

Räcker inte
Fångsterna som de två båtarna tagit sedan starten på skarpsillfisket i början av oktober är välkomna, men räcker inte på långt när för att trygga Abba/Orklas behov av ansjovisråvara.
Bengt Lorentsson säger att det kan uppstå brist på ansjovis till jul, men det är ännu osäkert hur det blir i slutändan. Klart är att det nu börjar bli för sent att göra i ordning julansjovisen, eftersom skarpsillen ska ligga i kryddlag i tunnor i fyra till sex veckor.
– Vi kryddar all skarpsill vi får in och är jättetacksamma för de fångster som Lagun och Burö kommer med. Totalt sett behöver vi mer skarpsill för att klara behovet, säger Bengt Lorentsson.

Hur ska ni kunna få tag på mer skarpsill?
– Vi vet att det finns mycket skarpsill ute i Nordsjön och att den nya Astrid-båten eventuellt skulle kunna fånga skarpsill där. Om det skulle bli så kan de lossa i Skagen och så skulle vi kunna krydda där. Vi har kapacitet att krydda 15 000 till 20 000 tunnor om det skulle bli större fångster, säger Bengt Lorentsson.
Den nya stora Astrid Marie som familjen Johansson på Rörö köpt, 64 meter lång, har inte möjlighet att fiska på svenska vatten, däremot ute i Nordsjön.
Om svenskt fiske inte lyckas förse Abba/Orkla med tillräckliga mängder skarpsill kan det bli import från bland annat Norge.
I dagens läge har norska båtar inte tillåtelse att fiska i den engelska zonen, efter brexit. Men norska båtar har ändå stora områden att fiska bland annat skarpsill i.

Nya utländska casinon

 

 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv