Riksdagen avsätter regeringen Löfven med ett historiskt beslut

Lokala politiker: "Inte oväntad utgång"

2021-06-21 För första gången i historien fälls en svensk statsminister i en misstroendeomröstning. Riksdagen avsatte på måndagen regeringen Löfven med ett historiskt beslut. 181 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna höll samma linje som Vänsterpartiet – men på andra grunder.

Nu finns två alternativ för Löfvens regering: talmansrundor eller extraval. Talmansrundorna används för att sondera stödet för en ny statsminister – och kan sluta med att Löfven återkommer.  Om extraval utlyses kommer Sverige få två riksdagsval på kort tid, eftersom nästa riksdagsval planerat till 2022 kommer ordnas ändå. Partiledarna för V, KD, SD och M meddelade innan omröstning att de röstar grönt – för att avsätta Löfvens regering. C, L, S och MP meddelade att de i dag kommer att stödja statsministern.

– Det vi gör idag, görs inte med lätt hjärta. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lösa situationen. Men när ingen annan har velat bidra till en lösning så står vi till slut här och då håller vi det vi har lovat, sa Nooshi Dadgostar i riksdagens kammare vid misstroendeomröstningen.

Vänsterpartiet avgjorde frågan genom att rösta för misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven. I partiets röstförklaring talade Nooshi Dadgostar om att partiet under lång tid försökt lösa situationen, men står vid sitt ord när ingen annan velat kompromissa.

– Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken, stått vid vårt ord. Regeringens företrädare verkar förvånade över att ett parti agerar utifrån det man lovat väljarna och tre miljoner hyresgäster. Det är svårt att se någon annan förklaring till att statsministern som regeringsbildare inte sett till att säkra sitt regeringsunderlag. Detta i en fråga där han i två och ett halvt år har känt till det faktiska parlamentariska läget.

– Regeringen har tydligt deklarerat att de tänker genomföra det förslag som finns om fri hyressättning i nyproduktion, det vill säga marknadshyror. Det vore ett systemskifte i Sverige. Men vill Stefan Löfven och Annie Lööf genomföra marknadshyror blir det inte i mitt och Vänsterpartiets namn.

– Nu börjar en ny och intensiv tid. Låt mig vara tydlig. Vänsterpartiet kommer aldrig att släppa fram en högernationalistisk regering. Vänsterpartiet kommer alltid att vara konstruktiva, vilja kompromissa och hitta lösningar. Men vi står också vid vårt ord. Det måste finnas någon som står upp för Sveriges hyresgäster och för den svenska modellen, sa Nooshi Dadgostar.

Håkan Smedja (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Lysekil, ger partiledaren sitt fulla stöd.
– Man får hålla vad man lovar. Annars blir det så här. Vi som parti måste stå upp för våra hjärtefrågor och det är att inte ge vika för införa marknadshyror, säger Håkan Smedja (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Lysekil.

Vad tror Du kommer att hända nu?
– Jag tror först att det blir talmansrundor. Om inte dessa ger något resultat, så blir det extraval.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) hade inte förväntat sig något annat av dessa partier när han får frågan om det som nu skett var väntat.
– Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna har redan tidigare sagt att oavsett vad de tycker i den fråga det för stunden handlar om så kommer de att rösta för en misstroendeförklaring om det kan fälla regeringen. Genom att hantera en misstroendeomröstning på det här sättet är det ju de själva som skriver historia, säger han.
Jan-Olof Johansson konstaterar vidare att i söndags presenterade regeringen och samarbetspartierna ett förslag om att låta parterna på bostadsmarknaden förhandla om hyresmodellen i nyproduktion.
– Om hyresgäster, allmännytta och privata fastighetsägare når en överenskommelse ska regeringen lägga förslag i linje med den. Detta är bra nära vad Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet tidigare krävt. Ändå röstar de för en misstroendeförklaring och fäller regeringen.
– Till en pandemi med tillhörande hälsokris och ekonomisk kris som ännu inte är över läggs nu en politisk kris som försvårar för Sverige som land. Vi Socialdemokrater har Sveriges bästa för ögonen och kommer som alltid att söka samarbeten och breda lösningar också i det här svåra läget.

Vad tror Du kommer att hända nu?
– Om vi kommer att se ett antal talmansrundor för att lösa den uppkomna situationeneller om det blir extraval är ännu inte klart. Blir det ett extra val är vårt parti redo. Jag hoppas dock att den här frågan kan lösas i riksdagen så att man kan fortsätta fokusera på Sveriges bästa och ta Sverige framåt, avslutar Jan-Olof Johansson.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafsson, ahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv