Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

2021-01-26 I år är det rekordmånga som kommer att få sin deklaration redan i början av mars. Den som har eller skaffar digital brevlåda senast den 25 februari får sin deklaration skickad dit mellan den 3-9 mars. Nytt för i år är att efter utskicket kommer alla som ska deklarera att kunna logga in på skatteverket.se och se sin deklaration som pdf.

Idag har 4,3 miljoner anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost. Förra året var det drygt 8 miljoner som deklarerade vilket betyder att ungefär hälften får deklarationen skickad till sin digitala brevlåda.

– En fördel med att få deklarationen tidigare är att du får möjlighet att bättre planera din privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den som inte har digital brevlåda kan från och med i år se sin deklaration som pdf genom att logga in på skatterverket.se. Deklarationen kommer att synas där efter att de digitala utskicken är gjorda.

Den 16 mars öppnar deklarationen och då kan nästan alla logga in och deklarera på skatteverket.se. Endast den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten någon gång mellan 13 mars och 15 april.

Förra året fick 2,4 miljoner sin skatteåterbäring redan i april.

– Betydligt fler än så har möjlighet att få sina skattepengar i april. Av de som fick sina skattepengar i juni förra året hade 1,8 miljoner personer kunnat få dem redan i april eftersom de inte gjorde några ändringar i sin deklaration, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

– Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Johan Schauman.

Fördelar med digital brevlåda
• Du får deklarationen tidigare
• Det är gratis
• Du har alltid tillgång till din post, även om du inte är hemma
• Du tar emot din post snabbt, säkert och på ett miljövänligt sätt

Viktiga datum
25 februari 2021
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen digitalt.

3–9 mars 2021
Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.

16 mars 2021
Deklarationen öppnar.

30 mars 2021
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.

7–9 april 2021
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.

3 maj 2021
Sista dagen att deklarera.

8–11 juni 2021
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 3 maj.

12 november 2021
Kvarskatten ska vara betald.

• Mer om deklaration 2021

Publicerad:
Nyhetsarkiv