Rekordmånga får deklarationen tidigt i år

2022-01-20 I år är det rekordmånga som kommer att få sin deklaration redan i början av mars. Den som har eller skaffar digital brevlåda senast den 24 februari får sin deklaration skickad dit mellan den 2 och 7 mars. Många har skaffat en digital brevlåda under pandemin för att få sitt covidbevis och dessa personer kommer även att ta emot sin deklaration digitalt i år.

Vid årsskiftet hade 5,3 miljoner anslutit sig till en digital brevlåda för myndighetspost. Förra året var det drygt 8 miljoner som deklarerade vilket betyder att mer än hälften får deklarationen skickad till sin digitala brevlåda.

– En fördel med digital brevlåda är att deklarationen kommer tidigare än på papper. Då blir det enklare att planera sin privatekonomi om du tidigt vet om du ska betala eller få tillbaka på skatten, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Över 1 miljon skaffade en digital brevlåda under 2021.

– Den som tidigare har fått sin deklaration på papper men skaffat en digital brevlåda för att få sitt covidbevis behöver vara medveten om att även deklarationen kommer digitalt i år, säger Athina Karapanagiotidou, deklarationsexpert på Skatteverket.

Direkt efter det digitala utskicket kommer även de som får sin deklaration på papper att kunna logga in på skatteverket.se och se sin deklaration som pdf.

Den 15 mars öppnar tjänsten för att deklarera och då kan nästan alla logga in för att deklarera på skatteverket.se. Endast den som saknar bank-id behöver invänta pappersdeklarationen som kommer med posten mellan 15 mars – 15 april.

För att kunna få skatteåterbäringen i april behöver deklarationen godkännas digitalt senast den 30 mars utan några ändringar eller tillägg.

– Innan deklarationen godkänns är det viktigt att kontrollera att uppgifterna stämmer. Ta reda på om du har rätt till något avdrag innan du godkänner din deklaration. Det kan du göra på Skatteverkets webbplats. Många tror att de kan göra avdrag relaterade till att de jobbat hemma under coronapandemin, men det går sällan, säger Alem Resulovic.

Fördelar med digital brevlåda
• Du får deklarationen tidigare
• Du har alltid tillgång till din post, även om du inte är hemma
• Du tar emot din post snabbt, säkert och på ett miljövänligt sätt

Viktiga datum
24 februari
Sista dagen att skaffa en digital brevlåda om du vill ha deklarationen digitalt.
2-7 mars
Deklarationen kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen.
15 mars
Deklarationen öppnar.
30 mars
Sista dagen att godkänna deklarationen digitalt utan att göra ändringar eller tillägg, för att få eventuell skatteåterbäring i april.
5–8 april 2021
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som godkände deklarationen digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg.
2 maj
Sista dagen att deklarera.
8–10 juni
Skatteverket betalar ut skatteåterbäring till dem som deklarerade senast den 2 maj.
14 november
Kvarskatten ska vara betald, om inte ett annat datum framgår av ditt slutskattebesked.

Mer om deklaration 2022

Publicerad:
Nyhetsarkiv