– Musik är ett fantastiskt sätt att arbeta med rim och dikt, säger klassföreståndaren Emma Andersson.
Det är torsdag och klockan har precis slagit halv nio när halva klass 6B samlats i ett klassrum på Hunneboskolan. Just denna morgon är det inte läraren som står vid tavlan – utan två musikproducenter från utbildningsverksamheten Optagonen. Tillsammans med dem ska eleverna få skriva och spela in en helt egen låt.
– Jag tänker att det är viktigt att vi lär känna varandra och att vi vajbar lite först, säger Uygar Duzgun som driver Optagonen, och låter eleverna presentera sig med namn och något som de tycker att de är bra på.
Jobbat med stora artister
Kort därefter sätter de igång med låtskriveriet. Eleverna delar in sig i mindre grupper och varje grupp får skriva varsin vers. Uygars främsta tips till eleverna är att rimma.
– Man lurar hjärnan lite grann då. Rimmar man så låter nästan allt bra, så det får de göra.
Optagonen AB har sedan 2015 arbetat med att inspirera barn och unga till att skapa musik. I verksamheten finns många producenter som jobbat med stora svenska och internationella artister som Peg Parnevik, Molly Sandén, Sam Tompkins och Duncan Laurence. Företaget besökte Sotenässkolan även förra våren.
– Det är jätteroligt att de får chansen att vara kreativa på det här sättet. Eleverna är verkligen duktiga och texterna de skriver blir väldigt bra. Musik är ett fantastiskt sätt att arbeta med rim och dikt, och det är något vi som lärare kanske inte hade lyckats lika bra med som de här killarna, säger klassföreståndaren Emma Andersson.
Färdigt på tre timmar
När texterna är klara får varje grupp gå in till nästa klassrum. Där sitter producenten och låtskrivaren Adam Carlsson redo med mikrofon och mixningsprogram. Eleverna får välja själva om alla i gruppen ska sjunga in hela versen, eller om någon bara kör så kallade “adlibs”.
– Det är inget tvång på någonting såklart. Många tycker att det är jättejobbigt att spela in men för mig som jobbar med det så är detta helt normalt. Men jobbar man med en artist så sitter man ofta i flera timmar och bara snackar och lär känna varandra, medan här har vi tre timmar på oss från första mötet till att låten ska vara färdig, så det är en utmaning men också väldigt kul, säger Adam.
Låt om sommaren
Minerva Andersson Uluwita, Alice Hurri och Louisa Fjällbrant Grell har fått i uppdrag att spela in både vers och refräng.
– Det var roligt! Vi hade väldigt mycket kreativitet så det gick jättebra, säger Louisa.
– Vi tänkte mycket på sommar och sommarlovet när vi skrev texten, säger Alice.
Minerva har sjungit mycket tidigare och jobbar gärna med musik i framtiden.
– Jag har gått i kör och nu går jag i musikal i Munkedal. Sen har jag fått testa att spela in hos min pappas kompis. Så det var kul att få spela in på riktigt idag och jag vill gärna jobba med sånt här i framtiden, säger hon.
Låten släpps i juni
När alla verser spelats in börjar Adam mixa ihop låten – en process som egentligen tar lång tid men som han gör lite snabbt för att eleverna ska få höra en demo innan de skiljs åt för lunch.
– Eleverna blir nästan alltid positivt överraskade när de får höra resultatet. Jag blir alltid lika överraskad över hur duktiga de är. De klarar mer än vad de tror. Det viktigaste med detta är att få dem att tro på sig själva, säger Uygar.
Teamet kommer nu att finslipa låten inför Spotify-släppet om cirka sex veckor.