Preem vände storförlust till miljardvinst förra året

Ägaren Al-Amoudi mycket nöjd med utvecklingen

2016-03-21 2015 blev året då Preem vände storförlust till miljardvinst. Däremot sjönk omsättningen i fjol, till följd av ett kraftigt lägre oljepris.
– Förra årets resultat är ett av det bästa någonsin för Preem. Raffineringsmarginalerna har varit mycket goda under större delen av året och ligger kraftigt över förra årets marginaler, säger Petter Holland, koncernchef och VD vid Preem i en kommentar till resultatet.
Även Preems ägare Mohammed Al-Amoudi uppges vara mycket nöjd med utvecklingen i företaget.

Det är ett välkänt faktum att det svänger snabbt fram och tillbaka i oljebranschen. Under 2014 gjorde Preem en förlust på drygt 3,6 miljarder kronor. En av flera bidragande orsaker var att driftstillgängligheten på Preems raffinaderier var lägre än vanligt.

Men under 2015 har tillgängligheten varit klart bättre, både vid Preemraff Lysekil och vid raffinaderiet i Göteborg.

– Våra två raffinaderier har under 2015 haft hög driftstillgänglighet på mellan 98 och 99 procent, vilket har gjort att vi har ökat produktionen med 7 procent jämfört med föregående år, säger Petter Holland.

Dessutom har raffineringsmarginalerna varit mycket goda under större delen av fjolåret och låg kraftigt över 2014 års marginaler.

Petter Holland pekar också på att man vid raffinaderiet i Göteborg gjort betydande…

Läs mer i papperstidningen eller på buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Annons
Nyhetsarkiv