Preem planerar sin största investering någonsin

10-miljarderssatsning kan ge 150 permanenta jobb och 1500 under byggtiden

2016-05-16 Preem och det amerikanska bolaget Beowulf Energy har tecknat ett samarbetsavtal för att undersöka möjligheterna att bygga en anläggning som kan uppgradera tjockolja till svavelfri bensin och diesel.
Om planerna förverkligas blir det Preemraff Lysekils största investering hittills och en av de största industriinvesteringarna i Sverige.
Utbyggnaden innebär 150 nya arbetstillfällen och som mest uppemot 1500 bygg- och anläggningsarbetare under byggtiden.
Investeringen kan komma att handla om uppemot tio miljarder kronor.

Avsikten med samarbetsavtalet är att under de kommande två-tre åren ta fram tekniska och ekonomiska underlag för beslut om en investering av en så kallad Residue Hydrocracker.  Syftet är att uppgradera så mycket som möjligt av de tyngsta fraktionerna i raffinaderiprocessen, tjockoljan, till svavelfri bensin och diesel.
En av drivkrafterna bakom Preems nya projekt är de nya reglerna kring svavelhalt i fartygsbränsle som kommer att reducera marknaden för tjockolja.
Preems planer är att omvandla uppemot 90 procent av de cirka 2,5 miljoner kubikmeter tjockolja som idag produceras på raffinaderiet till svavelfri bensin och diesel.
– Det är en viktig strategisk satsning helt i linje med Preems strävan att utnyttja råvaran på bästa möjliga sätt och minimera miljöpåverkan. Det skulle också ge oss också en ökad flexibilitet och konkurrenskraft inför framtiden. Detta är ett komplext projekt och en potentiellt mycket stor investering och vi har därför valt att gå vidare tillsammans med Beowulf Energy som har en unik blandning av kompetens och expertis inom energisektorn, samt projektgenomförande och finansiering av denna typ av projekt, säger Petter Holland, Preems koncernchef och VD.
– Vi är väldigt glada över att få samarbeta med Preem i ett så spännande projekt. Detta är en viktig, miljömässigt progressiv utveckling som är inriktad mot bränslemarknadens krav och som kommer att ge stora ekonomiska vinster för Lysekil, Sverige och regionen, säger Paul B. Prager, ordförande och VD i Beowulf Energy.

Läs mer i papperstidningen eller på https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

 

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv