Erik Strand, affärsområdeschef Hälso- och sjukvård Praktikertjänst och Bo Norming, vd för Praktikertjänst Närsjukhus i Dalsland Lysekil Strömstad, ser fram emot att driva specialistsjukvården i Lysekil, Strömstad och Bäckefors. De kommer själva att tillbringa en stor del av sin tid i Lysekil. Foto: Ahlbin Gustafsson

Praktikertjänst tar över specialistvården på Lysekils Sjukhus

2015-04-09 Från och med i tisdags är det Praktikertjänst som tagit över driften av viss öppen specialistsjukvård på Dalslands, Lysekils och Strömstads närsjukhus.
– Vi fokuserar både på patienterna och våra anställda och våra nyckelord är hög kvalitet och kontinuitet, säger vd Bo Nerming och affärsområdeschef Erik Strand.

Västra Götalandsregionen ville inte längre driva specialistsjukvården vid Lysekil, Strömstad och Dalslands sjukhus.
Men Praktikertjänst ville gärna ta hand om verksamheten och utveckla den vidare för att inte all specialistsjukvård ska centraliseras till de stora länssjukhusen.
– Vi fick en förfrågan och har diskuterat det här ett tag och det resulterade i att vi driver verksamheten på uppdrag av Västra Götalandsregionen, säger Bo Nerming, vd Praktikertjänst Närsjukhus Dalsland Lysekil Strömstad.

Driver specialistsjukvård
På samtliga tre närsjukhus driver man nu specialistvård inom barn- och ungdomsmedicin, öron-näsa-hals, gynekologi, ögon, diabetets, kardiologi, ljusbehandling, röntgen och logopedi. Patient erbjuds i första hand besök inom sitt närområde.
På onsdagsförmiddagen bjöd Praktikertjänst Närsjukhus Dalsland Lysekil Strömstad in till pressträff på respektive sjukhus för att svara på frågor kring Praktikertjänsts övertagandet av viss specialistvård vid de tre närsjukhusen.

Hur kommer patienterna att märka att det är ny vårdgivare?
– Vi har väldigt duktiga medarbetare i Lysekil, Strömstad och Bäckefors. Vi fokuserar ju väldigt mycket på patienterna, men för oss är det även väldigt viktigt att vi är en mycket bra arbetsgivare. Praktikertjänst är ett producentkoooperativ som ägs av praktikerna själva och våra nyckelord är framför allt kvalitet och kontinuitet, säger Erik Strand, affärsområdeschef Hälso- och sjukvård Praktikertjänst.
Praktikertjänst bedriver sin verksamhet mellan klockan 08.00-17.00 varje vardag och den somatisk/planerade vården som de ansvarar för har alltså inget att göra med Närhälsans verksamhet. Den bedrivs parallellt i Lysekils sjukhus.
– Det vi tillför är vår erfarenhet och vårt kunnande på övriga ställen som vi driver runt om i Sverige. Vi har tagit över sjukhuset i Simrishamn, sedan har vi verksamheter i form av specialistkliniker. Det här är delvis nytt för oss att vi driver delar av mindre sjukhus, men det kan bli fler sådana här lösningar runt om i Sverige, då hela landsstingssjukvården håller på att omstruktureras.
– Vårt åtagande är att se till att den somatiska specialistsjukvården fungerar i åtta år framöver. Vi har avtal på fem år med option på ytterligare tre år efter avtalstidens slut, berättar Bo Nerming och Erik Strand.
Specialistsjukvården samlas i Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Närsjukhus Dalsland Lysekil Strömstad.
Basen i Lysekil
Bo Norming kommer att ha ha sin bas i Lysekil som opersativ chef, men kommer även att finnas i Strömstad och Bäckefors. Erik Strand kommer att vara i Lysekil ganska ofta.
–  Även jag kommer att vara i Lysekil ganska ofta. Vi kommer även att förlägga en del av våra styrelsemöten här. Av erfarenhet vet vi att närheten till våra medarbetare är betydelsefull, säger Erik Strand.
Vid pressträffen på Dalslands Sjukhus i Bäckefors i onsdags eftermiddag blev det en ceremoni i närvaro av föreningen Kommittén för Dalslands sjukhus, som var mycket glada över att specialistsjukvården vid sjukhuset lever vidare.

Publicerad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv