Han menar att det är ett fåtal som skapar otrygghet och att det borde vara hårdare straffsanktioner vid återfall i brott.
– Lysekil är fortfarande en trygg och bra stad att bo i. Tyvärr är det ett fåtal personer i kommunen som skapar en upplevd otrygghet, säger Buhlin.
Vi återkommer till det.
Först ska det sägas att polisen själva har uttryckt en frustration över att man inom rättsväsendet inte lyckas ta hand om de som begår brott på ett bra sätt alla gånger. Att de som grips och i flera fall döms, snart är ute och begår nya brott igen.
”Många aktörer”
Istället för fängelse döms det ofta ut andra påföljder, som exempelvis skyddstillsyn, påföljder i frihet, frivård. Det innebär oftast att den dömde ska vara tillgänglig för provtagning, för samtal, för terapi, och/eller annat som bestämts mellan tingsrätt och frivård i samband med domen och dess påföljdbestämmelse.
– Ja, det finns många aktörer efter och över oss poliser, som anser att vård i frihet är bättre än straff som innebär att sitta inne, säger Anders Buhlin, polischef i Lysekils kommun.
”Många skrattar bara”
Att Anders Buhlin är skeptisk till påföljderna vid domar idag, det framgår tydligt.
– Hade det fungerat bra med vård istället för fängelse så är det klart att jag skulle vilja ha mer av det, men så är det inte idag. Tyvärr så missköts oftast vård, övervakning och skyddstillsyn. Många dömda gärningsmän skrattar bara hela vägen ut i frihet igen, för att snart begå nya brott, alldeles för snabbt efter att polisen har tagit hand om dem. Detta utan att bry sig om någon frivårds bestämmelse.
Har bra koll
Den brottsliga verksamheten i Lysekil har under en längre tid skapat en oro bland allmänheten, genom skadegörelser, narkotikabrott och misshandel, för att nämna något.
Polisen har bra koll på vilka människor som ingår i de grupperingar som skapar oron, de som begår brotten, men rättsväsendet har svårt att hantera problematiken.
– Om vi tittar specifikt på de kändaste kriminella i Lysekil, så hinner vi knappt städa skrivborden efter ett frihetsberövande, innan de är ute på gatan igen. Detta upprepas gång efter annan. Det är tydligt att samhället, gemene man, tycker att denna del av rättsväsendet missköts. Tyvärr är det vi poliser som oftast får ta skiten för det. Ser man krasst på verkligheten så skulle det räcka att låsa in en handfull kriminella i Lysekil, då hade kommuninvånarna inte ens behövt låsa bilen sedan.
Är känslan att polisens arbete ibland är förgäves, att det inte spelar någon roll att ni griper en gärningsman, när denne sedan är ”ute” lika snabbt?
– Jag tycker det är väldigt tråkigt, men ja, det är nog ofta allmänhetens bild av det i alla fall.
Delar du den bilden?
– Känslomässigt kan jag dela den bilden ibland. Men självklart behövs polisen. Jag hoppas dock att det i framtiden blir hårdare straffsanktioner vid återfall i brott, avslutar Buhlin.