På Mariedals förskola var det stort påskfirande. Alla barn som ville fick klä ut sig och i gänget fanns där påskkärringar -,gubbar och till och med påskharar. ” Vi startar med en tipspromenad, där alla barnen är med och vi blandar stora och små i grupperna. När vi kommer fram till kullen bakom skolan (Blåkulla), ska vi sjunga lite och där får barnen påskägg med något gott. Avslutar dagen gör vi med en god påsklunch, berättar förskolläraren Fanny Andersson.
Foto: Gabriel Berndtsson
På Mariedals förskola var det stort påskfirande. Alla barn som ville fick klä ut sig och i gänget fanns där påskkärringar -,gubbar och till och med påskharar. ” Vi startar med en tipspromenad, där alla barnen är med och vi blandar stora och små i grupperna. När vi kommer fram till kullen bakom skolan (Blåkulla), ska vi sjunga lite och där får barnen påskägg med något gott. Avslutar dagen gör vi med en god påsklunch, berättar förskolläraren Fanny Andersson. Foto: Gabriel Berndtsson

Påskfirandet i Lysekil bjuder på godis och påskefyr

2022-04-15 Det blir lite inslag av påsk i Lysekil. Det börjar på Kungstorget där en tupp väntas komma med godis till barnen. På kvällen blir det påskefyr i Hästevik nedanför Galleberget.

På Kungstorget kommer påsktuppen assisterande av en påskkärring för att dela ut godis till barnen.
– Det blir ett litet roligt inslag på påskafton och det finns gott om godis, säger Hasse Ekbrand, Lysekils bokhandel.
Arrangörer är Lysekils köpmän och Svensk Handel Lysekil. Tuppen är en välkänd person i dessa sammanhang och så även medhjälparen. Två ideella krafter vid namn Bråten som ställer upp för Lysekil i vått och torrt. 11.00 blir det godis på torget.

Påskefyr i Hästevik
Vad är en påsk utan en fyr? I Hästevik vid Galleberget tänds traditionsenligt påskefyren runt klockan 20.00. Det är Påskefyrens vänner, mestadels pensionärer som hjälpts åt med brasan som i år är väldigt stor efter tre års samlande.
Elisabeth Ljungberg, som har varit i kontakt med Lysekils kommun för att få tillstånd att tända fyren hoppas att många vill komma och vara med.
– Det här är en fin tradition och väldigt uppskattad, vi får hoppas att det får vara det i framtiden också. De sista åren före pandemin var här väldigt många och tittade. Jag kan förtydliga att vi har gått igenom vad som slängts i högen och det är bara träd, granar och trädgårdsavfall. Påskafton ser lovande ut och vi har fått klartecken att tända, säger Elisabeth.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv