Parallella vaccinationer runt hörnet – så hanterar Närhälsan den intensiva hösten

2021-10-06 Under hösten är det många som ska vaccineras och Närhälsan jobbar nu hårt för att göra allt så smidigt som möjligt för de som ska vaccineras, och för att få till ett effektivt arbetssätt så att personalen hinner med både vaccineringar och ordinarie vårduppdrag. Detta eftersom vaccination mot covid-19 och den årliga vaccinationen mot säsongsinfluensa kommer att ske samtidigt.

-Vi är inne i en intensiv period nu med vaccinering och en återgång till vårt ordinarie uppdrag, att ta hand om och följa upp våra listade patienter och så klart att hjälpa dem som inte mår bra, psykiskt eller fysiskt. Men våra medarbetare kämpar på och gör ett jättebra jobb för att hjälpa de som behöver det och att vaccinera västragötalänningarna, säger Monica Radeberg, samordnande chefläkare på Närhälsan.

Påfyllnadsdos

Utöver arbetet med att få till en så hög vaccinationstäckning som möjligt när det gäller covid-19 och nå de som ännu inte vaccinerat sig, erbjuds nu också en tredje dos vaccin till personer som bor på ett särskilt boende för äldre, korttidsboende, har hemtjänst/hemsjukvård eller som i år är 80 år eller äldre. Den tredje dosen går att ta tidigast sex månader efter dos två.

Personer som i år är 80 år eller äldre kommer att kontaktas av Närhälsan och erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Detta kommer att ske tidigast 6 månader efter dos 2 och eftersom vaccination mot både covid-19 och säsongsinfluensan kan ske på samma gång kommer den tredje dosen i många fall att erbjudas samtidigt som vaccinet mot säsongsinfluensan.

Vaccination av personer som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst/hemsjukvård planeras och sker i samverkan med kommunen. Personer som bor på särskilt boende för äldre kommer att erbjudas ett högdosvaccin och detta går inte att ge samtidigt som vaccinet mot covid-19 vilket gör att vaccinen måste ges med minst 7 dagars mellanrum.

12-15 åringar

Arbete pågår att organisera vaccineringen av 12 – 15-åringar och samarbete med skolor pågår. Eleverna kommer i första hand få mer information via skolan. Vaccineringen är planerad att starta från och med 11 oktober utefter lokala förhållanden och kommer att pågå under hela hösten.

Säsongsinfluensan

Förberedelserna inför årets säsongsinfluensa som startar den 9 november för personer som är 65 år eller äldre och de som tillhör en riskgrupp är i full gång. Den 14 – 19 oktober kommer det att gå ut ett brev med mer information och hälsodeklaration, som tas med ifylld till vaccinationstillfället, till personer som är 65 år eller äldre och som är listade hos Närhälsan. Personer som bor på särskilt boende för äldre som Närhälsan ansvarar för kommer att få information på boendet.

På narhalsan.se finns generell information och på vårdcentralens lokala hemsida kommer det att finnas information kring vad som gäller just där. Där kommer det tydligt framgå hur vaccinationerna utförs, men vare sig det är drop in, bokning på webben eller telefonbokningar så kommer vaccineringen att ske på smittsäkert vis. De som kan ombeds att använda webben istället för att ringa.

Publicerad:
Annons
Nyhetsarkiv