Paneldebatt om rättvis klimatomställning

2023-10-05 På fredag hålls en paneldebatt som avslutning på ett forskningsprojekt där Lysekil varit en av fokusorterna.

Till helgen inleds Lysekils kulturdagar med temat ”Dåtid, nutid, framtid”. En av aktiviteterna på programmet är ett panelsamtal och vernissage om ”Rättvis klimatomställning” i Folkets Hus i Lysekil. Samtalet är en avslutning på ett forskningsprojekt som pågått sedan hösten 2019 på Linköpings universitet och Newcastle University.

Fossilfritt välfärdsland
Bakgrunden till projektet är Sveriges klimatpolitiska ramverk som antogs av riksdagen i juni 2017. Ramverket syftar till att ställa om Sverige till ett fossilfritt välfärdsland. Forskarna har studerat hur Sveriges klimatomställning kan göras rättvis. Projektet bygger på en intervjustudie och konstnärliga workshops i de svenska industriorterna Lysekil, Luleå och Slite som har kopplingar till Sveriges olje-, stål- och cementindustri.
Forskarna har försökt att förstå hur klimatomställningen påverkar människors berättelser om sina städer, livsvillkor och framtida vägval.
På deltagarlistan till panelsamtalet finns bland andra Lysekils kommundirektör Karolina Samuelsson, Åsa Persson, Klimatpolitiska Rådet och Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
Efter panelsamtalet invigs konstutställningen ”Omställning” som går att se fram till nästa söndag.

Publicerad: Uppdaterad:
Emilia Halling Dageby
Nyhetsarkiv