Elbolaget i Lysekils kommun har i helgen brottats med nedfallna träd som fallit över elledningar. Det mesta är nu under kontroll. Där emot har det uppstått nytt problem med salt som kommit in med stormen och lagt sig på isolatorer. Med regnet har detta orsakat elfel. Foto: Gabriel Berndtsson

Över 2000 kunder strömlösa

Värst drabbades Skaftö

2015-01-12 Elnätsbolagen i Lysekils kommun har i helgen brottats med nedfallna träd som fallit över elledningar. Det mesta är nu under kontroll. Där emot har det uppstått nytt problem med salt som kommit in med stormen och lagt sig på isolatorer. Med regnet har detta orsakat elfel.

Elnätsbolagen som ombesörjer Lysekils kommun, har haft några tuffa dagar efter stormen. Värst drabbat är Skaftö, som får sin elförsörjning från Vattenfall.
Rapporterna vid 12.00-tiden i måndags var att cirka 2000 abonnenter på Skaftö saknat ström sedan i midnatt. Leva i Lysekils abonnenter var cirka 150 hushåll utan ström och i Sotenäs kommun, som får sin el från Fortum, där saknade ett femtiotal elektricitet, framför allt i Askum och Hunnebostrand.

Två problem

Skaftö är värst drabbat och där jobbas det nu för fullt.
– Läget är att vi har cirka 2000 kunder strömlösa sedan midnatt. Den sista prognosen fick jag vid 10-tiden att strömmen skulle kunna vara åter vid 15.00.
– Orsakerna är den hårda vinden med nedfallna träd men också salt som kommit med vinden och lagt sig på ledningar och då på isolatorerna. Det finns alltså två problem i detta, säger Helena Kortered, kommunikationsansvarig på Vattenfall distribution.

Bidragit till färre avbrott

När det gäller Leva i Lysekil har Vinbräcka och Rågårdsdal varit mest utsatta. Orsaken till strömavbrotten under helgen har varit omkullblåsta träd, men trots de hårda vindstyrkorna så menar Susanne Malm VD på Leva, att vindriktningen har varit den mest gynnsamma.
– Vi märker också att de ombyggnationer som vi gjort bidragit till att vi haft färre avbrott. Upphoven till strömavbrotten i helgen har varit nedfalla ledningar, några stolpbrott och avbrott på ledningar. Det här fick vi ordning på under gårdagen då vi hade folk ute hela dagen, berättar Susanne.
I dagsläget har de alltså skogen under kontroll, även om uppröjningsarbetet uppskattningsvis kommer att fortsätta under hela veckan.
Orsaken till strömavbrotten i dagsläget påpekar även Susanne är saltet i samband med regn.
– Nu under natten har det regnat och med salt på ledningarna skapar detta jordfel och kortslutningar. Så vi har några områden som fallit ut igen, och som vi nu håller på att felsöka, påpekar hon.

Manskap patrullerar

Cirka 150 kunder var vid 10-tiden i måndags drabbade och de områdena som är mest utsatta var, Hjälmedal, Sandåker, Kölnedalen, Smörsbacken, Holländaröd, Vinbräcka och Rågårdsdal där ett enormt träd fallit över en ledningarna.
– Parallellt med arbetet att ge alla abonnenter tillbaka strömmen, patrullerar manskap linjer just nu för att hitta eventuella träd som ligger på för att förebygga fler avbrott, berättar Susanne avslutningsvis.

”Det värsta jag sett”

Jobbade med det enorma trädet i Rågårdsdal gjorde Rolf Wikström och Ronnie Johansson, personal från Leva samt grävmaskinisterna Arne Niklasson och Håkan Hogmalm.
– Det här var det värsta jag sett under mina år på Leva, det var ett enormt träd och så hade vi ett tiotal träd på detta som vi tog igår.
– Men linjen höll, hade den gått av hade vi haft många timmar för att åtgärda det. Det var bland annat tack vare Ronnie, som är skicklig med motorsågen att det gick vägen. Nu återstår bara lite finlir och förhoppningsvis får vi ta ner de här träden som lämnats efter skogsavverkning här på platsen, de träden som står kvar är mycket utsatta.
– Nu ska vi få på strömmen på den här linjen så fort som möjligt, för närvarande är ingen strömlös i området då vi har två elverk som står och går, säger Rolf Wikström på Leva och drar iväg på nästa jobb, självklart ett träd som ligger över en ledning.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv