Gullmarscupen är en anrik fotbollsfest för ungdomar mellan 6-12 år. Efter att ha legat på is i flera år startades den upp igen i fjol. Foto: Lennart Hård

Över 100 lag spelar i Gullmarscupen

2022-07-02 Mellan den 12-14 augusti kommer årets upplaga av Gullmarscupen att anordnas av Lysekils AIK. Den stora fotbollscupen för 6–12 åringar kommer att spelas på den fantastiska arenan Gullmarsvallen.
Intresset är som vanligt stort och över 100 lag har anmält sig till festen.
– Läget, med närheten till Pinneviksbadet säljer sig självt, säger Peter Isaksson, vice ordförande i Lysekils AIK.

Mellan den 12 och 14 augusti kommer den uppskattade fotbollsfesten Gullmarscupen att äga rum på Gullmarsvallen, precis vid Pinneviksbadet.
Cupen, som var en årlig tradition fram till 2012, startades upp igen förra året och drog till sig ett stort intresse direkt. I år har över hundra lag, huvudsakligen från Göteborg, Bohuslän och Halland, anmält sig.

Bad och krabbfiske
– Cupens historik är en av anledningarna till att så många vill vara med i den, säger Peter Isaksson, vice ordförande i Lysekils AIK (LAIK), som arrangerar tillställningen.
Han berättar att många ledare i olika föreningar själva har varit med och spelat i cupen när de var yngre. Dessutom är Gullmarscupen en av ganska få cuper som helt riktar sig till småbarn. Flickorna och pojkarna som deltar kommer samtliga att vara mellan 6 och 12 år gamla.
Gullmarsvallen är också en fantastisk arena. Den röstades till exempel fram till Sveriges näst finaste IP av Expressens läsare i slutet av år 2020.
– Man kan säga att läget, med närheten till Pinneviksbadet, säljer sig självt. Under cupdagarna så blir det lite karnevalstämning på området. Barnen kan springa och bada och fiska krabbor mellan matcherna och nästan alla LAIK-barnen brukar vara på plats under alla tre dagar. Även när de inte deltar som funktionärer eller spelar, säger Peter Isaksson.

Ny spelform
Han berättar att spelformerna kommer att vara 7 mot 7, 5 mot 5 och 3 mot 3 för de allra minsta.
– 3 mot 3 är en spelform som är ny för i år. Då spelar man utan målvakt, med små mål och en liten sarg runt planen, så att bollen alltid är i spel. Det är många lag som anmält sig till den spelformen och vi hoppas att det kommer bli en succé, säger han.
Cupen lär bli en fest för alla inblandade. Dessutom betyder den enormt mycket för LAIK som förening. Överskottet som genereras går oavkortat till föreningens arbete med att utveckla sin ungdomsverksamhet.
– Bland annat handlar det mycket om att vi vill hålla medlemsavgifter och träningsavgifter låga. Vi vill att alla ska kunna vara med i föreningen, utan att det kostar för mycket. En av anledningarna till att vi har startat upp Gullmarscupen igen är att vi vill se till att även de ungdomar i vår förening som inte har råd att åka iväg på cuper ska få möjligheten att vara med om något sånt här, avslutar Peter Isaksson.

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv