”Oppositionens budget är politiskt lagd – för att pröva majoritetsförhållandena”

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) förvånad över den kraftiga svängningen

2014-11-25 ”Skulle vi förlora totalt i budgetförhandlingen sitter vi inte kvar, då är det opposition som gäller”
Så sade Socialdemokraternas Jan-Olof Johansson (S) för ett par månader sedan.
Efter att ha läst oppositionens budgetförslag är kommunalrådet inte lika tydlig i sitt ställningstagande.

Oppositionens skuggbudget inför 2015 är något av ett dilemma för Socialdemokraterna i Lysekil. Anledningen är att oppositionen vill ge mer pengar både till skola och till den sociala förvaltningen. Alltså områden som gemene man kopplar till att (S) ska värna om.

Jan-Olof Johansson är förvånad över att oppositionen har svängt så kraftigt.

– Inte minst Lysekilspartiet har fört fram att ett överskottsmål på 3 procent är nödvändigt. Jag tycker att det märks ganska tydligt att oppositionens budget är politiskt lagd, för att pröva majoritetsförhållandena. Det är också en av anledningarna till att man vill pröva budgetarna i sin helhet mot varandra, säger Jan-Olof Johansson.

Men mer pengar till sociala och skolan, det är väl ni som ska föra fram sådana förslag?

– Ja, om du frågar mig så kanske vi borde gjort det. Men nu har vi andra partier som vi måste diskutera och komma överens med.

De andra partierna som Jan-Olof refererar till är (M), (FP) och (C), vilka man har för avsikt att ha en teknisk valsamverkan med.

Blir det opposition om ni förlorar budgetfrågan?

– Om oppositionens budgetförslag går igenom i sin helhet så anser inte jag att vi ska sitta kvar. Däremot så är inte ett överskottsmål på 3 procent skrivet i sten för oss. Vi kan tänka oss att diskutera den frågan, men som sagt, vi bestämmer inte själva.

Även när det gäller nivån till socialnämnden så kan Jan-Olof Johansson tänka sig att diskutera vidare.

– Jag tycker att summan 10 miljoner är för mycket. Det handlar om en treårsplan och skulle man tillföra 10 miljoner 2015 så blir det ett allt för stort, nästan omöjligt, hopp 2016. Det ska vara en nedtrappning av kostnader under tre år.

Men man vet väl redan idag att Socialnämnden inte kommer att klara ert budgetförslag för 2015?

– Ja, men man skulle kunna tillföra en mindre summa, inte 10 miljoner, det är för mycket. Man kan också jobba på ett annat sätt, att man tillskjuter socialnämnden pengar under året, om man ser att de inte klarar den ramen som de får, säger Jan-Olof Johansson.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv