“Om vårt förslag faller kommer vi stödja det minst dåliga alternativet”

Kommunistiska Partiet vill att pengarna ska in i verksamheten – inte i överskottsmål

2014-11-26 – Först och främst kommer vi att rösta på vårt eget budgetförslag. Står det sedan mellan att rycka 23 miljoner från verksamheten, eller 12 miljoner, så väljer vi naturligtvis det minst dåliga förslaget.
Det säger Yngve Berlin (KP) inför att kommunfullmäktige på torsdagen ska spika budgeten för 2015.

Lysekilspartiets skuggbudget, med ett minskat överskottsmål från 3 till 1 procent, kom överraskande även för Yngve Berlin.

– Det här var tvärtom mot vad Ronald Rombrant brukar komma med. Men de har naturligtvis förhållit sig till vårt förslag i kommunstyrelsen.

Välkomnar förslaget

Yngve Berlin välkomnar Lysekilspartiets förslag med 10 miljoner mer till socialnämnden och 2 miljoner mer till skolan. Men ända fram räcker det inte.

– När man sedan i planen inför 2016 och 2017 är tillbaka på 3 procent överskottsmål så har Lysekilspartiet inte skärskådat verkligheten, säger Yngve Berlin.

Plus minus noll

Kommunistiska Partiet, som har en teknisk samverkan med Vänsterpartiet, har lagt en budget som ska ge plus minus noll. Jämfört med liggande förslag, från (S), (M), (FP) och (C), kommer socialnämnden att få 13 miljoner mer och den nya utbildningsnämnden (gymnasie- och bildningsnämnden) tillskjuts 10 miljoner extra.

”Slarvig budget”

Yngve Berlin är inte imponerad av den budget som framförallt (S) och (M) ligger bakom.

– Det är en slarvig budget där man inte tar hänsyn till verkligheten. Det är vårdslöst att man inte lyssnar på de anställda och på de olika nämnderna. Det är konstigt att ta beslut om ramar för nämnderna som man ser redan innan att de inte kommer att hålla.

Inte budget i sin helhet

Att man skulle ta hela budgeten i ett paket, så som Ronald Rombrant föreslår, är enligt Yngve Berlin knappast aktuellt.

– Nej, det tror nog inte Rombrant på själv ens.

Men hur ställer ni er till oppositionens förslag om mer pengar till verksamheten?
– Det är ganska självklart för oss. Vi kommer att slåss för ett ansvarstagande från de andra partierna, och om vårt förslag faller kommer vi naturligtvis att stödja det minst dåliga förslaget.

Tror du på ett nytt ”bud” från styret?
– Det är svårt att veta. Rent taktiskt så kan det nog bli så. Men (S) får nog svårt att övertyga (M) om att överge överskottsmålet på 3 procent, avslutar Yngve Berlin.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv