Odling av jätteräkor kan bli ett framgångsprojekt i Lysekil. Det tror fr.v. Ulf Bertilsson, projektledare, Matilda Olstorpe, vd Vegafish, Anne Gunnäs, Maritima Lysekil, Martin Odell, rektor vid marina naturbruksprogrammet på Gullmarsgymnasiet, Roland Karlsson, före detta kommunalråd med stort kontaktnät samt Joakim Oltner, platschef för den blivande räkodlingen.

Odling av jätteräkor startar i bassänger vid Campus Väst

Hoppas på årsproduktion på 150 ton inom ett par år

2017-06-03 Jätteräkor odlade i Lysekil till nyårsfesten. Det kan bli verklighet redan till kommande årsskifte. Men då i mycket begränsad omfattning.
– I september räknar vi med att komma igång med testodlingen. Sedan tar det cirka tre månader innan de första räkorna kan tas, säger Matilda Olstorpe, vd i företaget Vegafish, som står bakom odlingen.
I dagarna har odlingsutrustning kommit till Lysekil från Uppsala.

Odlade jätteräkor som lever i tropiska hav vid bland annat Sydamerika har haft ett tvivelaktigt rykte som livsmedel ur miljösynpunkt.

– Den har varit ”jätteröd”. På flera håll har mangroveskog huggits ner för att jätteräkor ska kunna odlas. Men i Lysekil blir räkorna istället riktigt ”gröna” och ska odlas på ett…

Läs mer i papperstidningen eller gå in och teckna en prenumeration och få den digitala tidningen på köpet på:
https://www.lysekilsposten.se/prenumeration/
Det går även att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm

Publicerad: Uppdaterad:
Thomas Anderssonthomas@lysekilsposten.se0523-667084
Nyhetsarkiv