Lysekilsposten utmanade Samuel Wolfbrandt och Jonas Lindwall Hedlund i en crossbar-challenge inför derbyt. Foto: Gabriel Berndtsson

Nyckelspelarna redo för derby

Video: Se när Samuel Wolfbrandt och Jonas Lindwall Hedlund möts i en "crossbar-challenge"

2022-09-01 På söndag är det derby mellan Lysekils AIK och Stångenäs AIS. Matchen kommer i ett skede av säsongen där båda lagen är i ett närmast desperat behov av poäng.
Lysekilsposten passade på att ta tempen på de båda lagens kanske mest ton­givande spelare.
Dessutom fick de tävla mot varandra i en crossbar­-challenge..

 

På söndag klockan 13.30 är det dags för Lysekils andra kommunderby i fotboll för i år. Hemmalaget Lysekils AIK behöver tre poäng för att fortsätta vara med i toppstriden i division 5, medan gästande Stångenäs AIS kämpar för att undvika nedflyttning till division 6.

Nyckelfigurer
Lysekils Samuel Wolfbrandt och Stångenäs Jonas Lindwall Hedlund kommer sannolikt att bli två av matchens nyckelfigurer. Samuel Wolfbrandt delar tränaransvaret i Lysekils AIK tillsammans med Rickard Karlsson och ligger på delad förstaplats i seriens skytteliga med 14 mål på 15 matcher.
Jonas Lindwall Hedlund är lagkapten i Stångenäs och lagets tränare Oliver Karlsson beskriver honom som en av lagets absolut viktigaste spelare.
– Han har en stor rutin och han är otroligt trygg med bollen. Han hittar bra ytor på mittfältet och han har en enorm arbetskapacitet. Det spelar ingen roll vad det står på klockan eller resultattavlan, han springer lika mycket ändå. Att han dessutom har en känslig högerfot gör ju inte saken sämre, säger tränaren.

“Betydligt bättre än senast”
Jonas Lindwall Hedlund själv ser fram emot drabbningen. Trots att Stångenäs brukar ha problem med att spela på naturgräs.
– Det är inte favoritunderlaget, jag tror att vi har tagit en poäng på gräs i år. Bollen går långsammare och studsar annorlunda jämfört med hur det är på konstgräset på Brastad Arena. Men den här veckan kommer vi träna på gräs och jag hoppas att det ger lite grann, säger han.
Han menar att Stångenäs är ett betydligt bättre lag idag än vad de var när de förlorade årets första derby med 1-4 i våras. Framförallt så har de slutat tappa bollen i uppspelsfasen, vilket de gjorde ofta under stora delar av vårsäsongen. Det kostade dem massor av baklängesmål.
– Vi släpper in betydligt färre mål nu och målen vi släpper in släpper vi in för att motståndarna spelar bra, inte för att vi gör misstag och ger bort mål, säger han.
Mot Lysekil, som har många skickliga kontringsspelare och gör många mål på omställningar, så kommer det bli extra viktigt att undvika onödiga bolltapp, poängterar han. I derbyt vill han se distinkta och rejäla passningar som sitter från bortalagets sida. Om passningsspelet inte fungerar så misstänker han att det blir en jobbig eftermiddag.

“För gammal för att känna nervositet”
Han känner ingen nervositet. Med 36 år på nacken så är han alldeles för gammal för sådant, menar han. Som rutinerad spelare och lagkapten känner Jonas Lindwall Hedlund istället att han är en av dem som ansvarar för att se till att de yngre spelarna i laget inte blir allt för nervösa.
– Men lite nervositet kan vara bra också. Och jag tror att det är viktigt att vi pratar med varandra om matchens dignitet så att alla spelare kommer till matchen med rätt inställning. För det vet jag att LAIK-spelarna kommer att göra! säger han.
Det handlar enligt kaptenen om att hitta balansen. Han vill bidra till att sprida ett lugn i laget, men samtidigt vara med och motivera sina lagkamrater till att vilja kriga, slita och springa. Dessutom har han ytterligare en faktor att bidra med:
– Om du har tur så kanske du får se min patenterade skottfint också. Det gör inget om du skriver om den i tidningen, den har funkat i alla år och de kommer att gå på den ändå!

“Efter en derbyseger får man vara kung i några veckor”
Samuel Wolfbrandt är taggad till tänderna. En derbyseger innebär att man får vara kung i några veckor, säger den spelande LAIK-tränaren.
Det är smärtsamt att vakna dagen efter en förlust mot lokalkonkurrenten, men det är också därför som det känns så fantastiskt bra att vakna dagen efter en derbyseger, slår han fast.
– Jag har varit med ett tag och efter derbyförluster så har det hänt att man kommit in till jobbet och mötts av SAIS-tröjor hängandes på sin stol eller att man har fått gliringar riktade mot sig när man kommer in på affären, berättar han.

Hatkärlek
Desto härligare var livet för Samuel Wolfbrandt och hans lagkamrater efter vårens seger på Brastad Arena.
– Den matchen var lite speciell, eftersom den var på en lördag och båda lagen gick ut och hade varsin lagfest efteråt. När vi var ute så såg vi att Stångenässpelarna satt på Old House, så vi gick dit och trackade dem ganska rejält. De ångrade nog att de gick ut just den kvällen, berättar han och skrattar.
Han betonar samtidigt att det handlar om en hatkärlek. Han har många vänner som spelar i Stångenäs och det är dem han delar ut mest gliringar till och får flest gliringar av.
– Dem vill man inte förlora mot, konstaterar han.
Liksom Jonas Lindwall Hedlund så betonar han att inställningen kommer att vara extremt viktig i derbyt. Om Lysekilsspelarna vill slippa smärtan som det innebär att vakna med bilder av jublande rödklädda spelare på näthinnan så kommer de behöva kämpa för det.
– Vi har pratat hela säsongen om hur viktigt det är att vi tar duellerna och i ett derby är det ännu viktigare. Det kommer förmodligen att bli många tuffa närkamper.
Han menar också att det kommer bli viktigt att inte bli feg. Lysekil kommer att behöva våga för att vinna.

Tävlade i ribbträffar
Innan vi lägger på luren så passar vi också på att bjuda in Samuel Wolfbrandt till en liten utmaning på Lilla Gullmarsvallen. Jonas Lindwall Hedlund fick samma utmaning när vi pratade med honom.
Vi vill ta reda på vem av de båda nyckelfigurerna som har kalibrerat högerdojan bäst inför helgen med hjälp av en så kallad crossbar-challenge. Och några timmar senare dyker de båda spelarna upp på den lilla gräsplanen.
Reglerna är enkla. De kommer att skjuta vartannat skott och den som först träffar ribban tre gånger kommer att utses till vinnare och lämna utmaningen med ett enormt psykologiskt övertag inför derbyt (nåja).
Efter en kort uppvärmning och en intensiv staredown framför kameran så är det dags.

Knackig start för Lindwall Hedlund
En skara på säkert fem barn har pausat sin cykeltur för att för att bevittna drabbningen – och kanske är det pressen från den hjälmprydda publiken som gör att Jonas Lindwall Hedlund inleder med en ganska klar miss. Samuel Wolfbrandt som har hemmaplan verkar dock ha nerverna i styr. Han träffar på första försöket. Lindwall Hedlund svarar med ett stolpskott, varpå Wolfbrandt träffar överliggaren för andra gången i rad.
Nu är det skarpt läge för SAIS-kaptenen. Noll ribbträffar på två försök och matchboll för motståndaren. Har han tagit sig ända från Brastad för att bli nollad? Han springer fram mot bollen och skjuter. KLING! Den klockrena ribbträffen innebär att hoppet lever för 36-åringen. Om han ska vinna tävlingen krävs det dock att han sätter ytterligare två skott innan Wolfbrandt hinner sätta ett enda.
Wolfbrandt gör sig redo för sitt tredje försök. Han har chansen att vinna tävlingen utan att missa en enda gång, men han ser något nonchalant ut under ansatsen. Har han tagit ut segern i förskott, månne? Går han och funderar på sin framtid som Lilla Gulmarsvallens ribbträffsmästare innan jobbet är gjort? Han missar skottet och tvingas sedan bevittna hur Lindwall Hedlund kvitterar med minsta möjliga marginal. Det syns knappt att bollen touchar ribban, men det hörs ett litet litet ljud som förkunnar att ställningen helt plötsligt är 2–2.

Rafflande avslutning
Wolfbrandt bränner sedan sin andra matchboll i rad och inför den femte omgången är förutsättningarna därmed helt utjämnade.
Jonas Lindwall Hedlund kliver fram. Och med hela Brastad på sina axlar så lyckas han kombinera rutin, ledaregenskaper och skicklighet för att sätta sin tredje ribbträff i följd. När Wolfbrandt sedan missar så är segern ett faktum för SAIS-kaptenen.
Efter tävlingen berättar han för Lysekilsposten att det tog ett tag att skjuta in sig på gräsunderlaget och att han hoppas att vinsten kan vara ett gott omen inför derbyt.

Hur högt rankar du den här titeln?
– Inte särskilt högt. Nu måste jag skynda mig, vår träning börjar snart, säger den lyckliga vinnaren och försvinner bort mot parkeringen.

Videoklippet är filmat av Gabriel Berndtsson och redigerat av Stella Månevik och Andreas Casen. Musiken är producerad av Andreas Casen. Reporter är Marcus Månevik. 

 

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv