Färgsprakande fyrverkerier lyste upp himlavalvet över Gullmarn i Lysekil. En tradition sedan många år tillbaka och som besöktes av många nyårsfirare. Foto: Patrik Eld

Nyårstal och fyrverkeri över Gullmarn

”Låt oss hoppas att fred och försoning kan komma till stånd”

2015-01-02 Många kom till Södra ­hamnen i Lysekil på nyårs­afton för att lyssna till nyårstalet på Ångbåtsbryggan av kommunal­rådet Mats Karlsson och se det färgsprakande fyrverkeriet som lyste upp himlavalvet över Gullmarn.
Ett fint avsked av det gamla året och en tjusig välkomsthälsning till året som nu följer.
Jan Larsson, som hållit i trådarna och förberett fyrverkeriet, kollade så att allt fungerade på bästa sätt.

Mats Karlsson erinrade i sitt tal om att det ute i vår värld på många håll råder ofrihet, människorna lever under våld och misär. Under Förenta Nationernas ledning görs stora ansträngningar för att komma tillrätta med förhållandena och problemen. Stora insatser görs av Sverige och av svenska hjälporganisationer både i de drabbade länderna och här hemma.

Fred och försoning

– Det är min förhoppning att flera länder skall ställa upp och ta ansvar för flyktingar och för de som tvingas leva under hot, våld och misär i de utsatta länderna. Låt oss hoppas att fred och försoning kan komma till stånd. Frihet och fred är en förutsättning för utveckling och framåtskridande, för välfärd och trygghet, sade Mats Karlsson.

Mats Karlssons innehållsrika nyårstal var ett tal av ett kommunalråd, som kan glädja sig åt att framgångsrikt ha minskat Lysekils kommuns låneskuld.

”Nyårsklockan”

När det storslagna fyrverkeriet slocknat utanför Ångbåtsbryggan skingrades den stora skaran människor. Alla gick hem, var och en till sitt, för att vaka in det nya året; ensamma, med familjen eller i glada vänners sällskap. Många för att följa nyårsfirandet på Skansen på TV och lyssna till Loa Falkman, som vid tolvslaget med full kraft läste ”Nyårsklockan”.
Klockorna i Lysekils kyrka ringde in det nya året och åtskilliga fyrverkerier avfyrades vid midnatt.

Orättvisor i mängd

Så kom då Nyårsdagen och det nya året. Vi vet inte vad år 2015 kommer att innebära; glädjefyllda dagar för somliga, för andra sjukdom, lidande, bekymmer av alla de slag, elakheter och ovänligheter.

Ett vet vi säkert; livet är mycket, mycket orättvist.
Men vad göra åt detta?
Vi får ta vår tillflykt till skaldens ord, som är ungefär så här:
”Jorden kan du inte göra om
stilla din häftiga själ.
Endast ett kan du göra
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.”

K.G-n

Publicerad:
Nyhetsarkiv