Håkan Johansson, Håjo Allservice, välkomnar numera alla verkstadskunder till nya, rymliga och luftiga lokaler i den gamla konservfabriken längst ute på Grötö. Förmodligen finns det ingen annan bilverkstad i landet som ligger närmare havet. Foto: Gabriel Berndtsson

Nya lokaler för Håkan ett stenkast från sjön

2022-03-31 Håkan Johansson, Håjo Allservice, välkomnar alla bilkunder, till och med de som inte hejar på Liverpool. För två helger sedan gick flyttlasset av bilverkstaden från trånga lokaliteter i Valbodalen till rymliga luftiga i den gamla konservfabriken längst ute på Grötö.

Håjo Allservice är ansluten till kedjan Autoexperten. Med flytten från 150 till 740 kvadratmeter har Håkan idag ett välorganiserat bildelslager. Han har satsat på fyra nya liftar och en maskin för hjulinställningar. Sammantaget i dagsläget räknar han att flytten och nysatsningen kostat cirka 1,5 miljon kronor.
– Lokalen och utrymmena innebär att vi kan jobba mera effektivt. Alla bildelar på lagret är uppmärkta och numrerade idag, vi har däckställ med mera. Med fyra nya liftar kan vi låta en bil hänga när vi tar hand om ett snabbt däckbyte. Genom att vi tillhör en kedja får vi snabba leveranser och därför kan en annan bil hänga i liften i väntan på reservdelar. Dessutom, påpekar han, får man reklamen och kan ge andra förmåner till kunden som exempelvis fri vägassistans när man servar bilen.
Håkan har en anställd, i sommar har Sven Andersson jobbat på Håjo i två år. Sven trivs bra och det har sina fördelar att ha en anställd som kan koncentrera sig på att skruva.
– Det hade inte fungerat att köra ensam, inte med kundkretsen vi har idag. Det är mitt jobb att ta hand om kunderna och ta hand om allt det kontorsarbetet som krävs. De avbrotten som blir när man är ensam, då kan man inte hålla tiderna.

Liverpool heter laget
Håkan har fått hjälp med flytten av flera vänner, de har också hjälpt honom att bygga en kontorsdel med en trevlig hörna för kunden att sitta ner, vänta och ta en kaffe. Det vill säga om inte kunden är emot att sitta i en Liverpoolfåtölj. Håkan är ett fan av engelsk fotboll och laget är förstås Liver­pool, om du frågar honom.
– Det har aldrig varit några problem för kunderna, snarare fungerar det som en isbrytare, påpekar han och skrattar.
Håkan är utbildad mekaniker och gick ut 1985. En kort period på 90-talet var han i byggbranschen, annars har det varit bilar. När han inte är upptagen på kontoret är han själv ute på verkstadsgolvet och meckar.
För att bli en bilmekaniker krävs det mycket mer än att bara kunna skruva. Det är datorer och felsökningsprogram, det gäller att hålla sig uppdaterad hela tiden. Driver man dessutom en egen verkstad är kundrelationerna viktiga.
– Hela tiden kommer det nya bilar, modeller, delar och program som vi måste hålla oss uppdaterade på. Självklart finns det fel som inte datorerna klarar av, då kan det krävas en bra förhörsteknik i stället. Det kan vara missljud som man tror kommer från hjulhuset fram som visar sig komma bakifrån. Ljud fortplantar sig och det kan vara svårt att lokalisera ibland. Med informationen du samlar in får du sålla och skapa dig en egen uppfattning, berättar han.

Trångbodda tidigare
Förutom bilverkstad erbjuds däckhotell. Även här har de nya lokalerna underlättat.
– I Valbodalen hade jag allt i containrar, det var kallt och mörkt på vintern när däcken skulle fram. När ett däck skulle fram fick man först flytta på 12 andra. Nu har jag allt på däckställ och kan hämta dem i bara t-shirt här i lokalen.
Håkan blir 56 år och om det skulle ske en förändring så fick den komma nu.
– Det handlade om jag skulle kunna driva företaget vidare. Vi blev för trångbodda helt enkelt.
Den stora vinsten är effektiviseringen och att arbetet blir lättare. En av liftarna, som Håkan köpt in, klarar fordon upp till fem ton.

”Bästa i mitt billiv”
– Jag fixade att lyfta husbilar tidigare också, men det tog tid. Det här underlättar arbetet, förklarar han.
Bo Lindström har fått sin bil servad.
– Jag trivs utmärkt med de här grabbarna. Det bästa som hänt mig under mitt billiv om jag ska vara ärlig, de är helt suveräna, säger han och tackar för den här gången.
Den stora flytten gick över en helg. Verkstaden är i full gång och det är dessutom är de mitt uppe i däcksäsongen.
– Det var kanske inte den bästa tiden att flytta på och det är mycket kvar att fixa med. Men när är det rätt tid? Det blir det väl aldrig, avslutar Håkan.

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv