Marcus och Andreas Kleen ser fram emot nyöppningen av Norra Hamnen 5 efter den omfattande branden i november. Lokalerna är fortfarande omgivna av byggställningar, men med slutbesiktning bokad ser de ljuset i tunneln.
Foto: Gabriel Berndtsson
Marcus och Andreas Kleen ser fram emot nyöppningen av Norra Hamnen 5 efter den omfattande branden i november. Lokalerna är fortfarande omgivna av byggställningar, men med slutbesiktning bokad ser de ljuset i tunneln. Foto: Gabriel Berndtsson

Ny stil och större terrass när restaurangen öppnar igen

2025-04-29 Efter branden i höstas närmar sig Norra Hamnen 5 i Lysekil äntligen en nystart. Den 23 maj väntar slutbesiktningen – och med återöppningen kommer både en större takterrass och en ny, varmare stil i restaurangen.
– Vi är sjukt taggade. Både vi och hela vår året-runt-personal har längtat efter att få öppna igen, säger delägaren Andreas Kleen.

Restaurangen Norra Hamnen 5 är fortfarande omgiven av byggställningar efter branden i november. Lokalerna är fullproppade av kartonger, vitvaror och inredning som står staplade på varandra. Arbetet med att återställa restaurangen har varit slitsamt och långdraget men med en slutbesiktning bokad den 23 maj ser ägarna, Marcus och Andreas Kleen, äntligen ljuset i tunneln.
– Vi vågar inte lova något exakt datum för när vi kan öppna ännu, men det känns som att det är ganska nära. Alla byggare jobbar för fullt och målet är att allt ska vara klart till slutbesiktningen.

100 bokningar för okänd öppningsdag
Trots att öppningsdatum inte finns ännu, har efterfrågan på bord varit stor.
– Vi har fått in ungefär 100 bokningar för öppningsdagen oavsett vilken dag det blir, skrattar Marcus.
Även personalen lever i ovisshet.
– Vi har ju vår ordinarie personal och återkommande säsongare. Men vi har även anställt ny personal inför sommaren. Så det har ju varit en liten utmaning när de frågat om när de ska börja. Men vi tar in personalen i god tid för att börja med introduktion, säger Andreas.
Trots osäkerheterna ser de fram emot att äntligen få jobba och träffa gästerna igen.
– Vi är sjukt taggade. Både vi och hela vår året-runt-personal har längtat efter att få öppna igen. Men vi får kanske ha på oss prao-skyltar första veckan, skrattar Andreas.

Takterrassen växer
Som ordspråket lyder finns det inget ont som inte har något gott med sig. Med nyöppningen av restaurangen kommer också en del nyheter som besökarna kan se fram emot. Den största förändringen är den nya takterrassen som börjar ta form.
– Redan innan branden hade vi börjat planera för en ny takterrass tillsammans med kommunen och arkitekt. När vi ändå behövde bygga om efter skadorna valde vi att förverkliga planerna direkt. Det kändes mer hållbart och miljövänligt, säger Marcus.
Takterrassen kommer att rymma 35 fler gäster och tanken är att ge mer plats till dryckesgäster.
– Vi vill att fler ska kunna komma förbi på ett glas och njuta av solnedgången hos oss.

Ny stil
Ytterligare förändringar väntar. Restaurangen, som färdigställdes år 2012, har haft en “industriell stil” med mycket plåt, tegel och betong. Det blir det ändring på.
– Vi har ju blivit äldre vi också, så vi kände att det var dags för en förändring. Industristilen får ge plats åt en varmare och mer ombonad känsla, med levande material och nya färger. Men grundkänslan i lokalen kommer fortfarande att finnas kvar, säger Andreas.
Restaurangen får också en mer öppen planlösning genom att väggen mellan det inglasade uterummet och resten av restaurangen tas bort. Det ska ge plats åt större sällskap och evenemang.
Men det viktigaste för en restaurang är kanske inte material- och färgval utan snarare maten. Hur det blir med restaurangens meny vill bröderna inte avslöja.
– Den är hemlig. Men vi lovar att våra Moules Frites blir kvar, säger Andreas.

Publicerad: Uppdaterad:
Michelle Hammargrenmichelle@lysekilsposten.se
Nyhetsarkiv