Nu införs snabbtester varje dag på särskilda boenden

2021-02-23 33 nya fall av covid-19 rapporteras i Lysekils kommun för vecka 6 och i samma nivå som föregående vecka. Av dessa är tio medarbetare på socialförvaltningen och fem brukare.
Sotenäs har lika många fall som Lysekil och det är en rejäl uppgång från vecka fem, då man endast hade åtta fall. I torsdags började vaccineringen av en andra dos i Lysekil, som även börjar med snabbtester för personal och besökare till (SÄBO).

– Från och med tisdag morgon kommer all personal på samtliga särskilda boenden (SÄBO) att snabbtestas för covid-19 före de påbörjar sina arbetspass. Lysekil är en av fyra kommuner i regionen som snabbast kommer igång med snabbtesterna för att förhindra smittspridning, uppger socialchefen Eva Andersson och Närhälsans chef i Lysekil, Elin Hansson.
Så löd rapporterna i fredags, men även här är det besvärligt med leveranserna.
– Vi hade beställt 2 000 snabbtester men har bara fått 80 tester än så länge. Men vi hoppas kunna starta på tisdag som planerat. Planerna är att börja med personal, som ska testas inför varje arbetspass. På onsdag var det planerat att börja med tester även för bokade besökare.

Andra dosen
När det gäller vaccination började Närhälsan ge andra dosen i torsdags.
– Modernas vaccin kom som planerat och det har fungerat bra. Vi började i torsdags och resterande patienter kommer få sin andra spruta den här veckan. De sista är inbokade på fredag, berättar Elin.
De patienter som fått och får sin andra dos på Närhälsan är de som har hemtjänst men inte hemsjukvård, de får sina sprutor på SÄBO.

Avbokar ingen
I den här veckan väntas 60 doser av Pzifers vaccin.
– Vi började boka patienter till den här veckan, våra äldsta patienter som är plus 85 år. Vi hade bokat in hälften, cirka 30 personer, men i fredag eftermiddag kom ett förtydligande att dessa bara skulle gå till fas 1. Nu vet vi inte hur det kommer att bli, men vi avbokar ingen. Om vi ska fortsätta med fas två eller om vi ska lämna ifrån oss vaccinet till någon annan vårdcentral, den frågan har vi ställt men inte fått svar på, förklarar Elin.

Hur ser det ut med vaccin framöver, har ni fått någon information?
– Vi står verkligen beredda att kunna dundra igång med vaccineringen imorgon om det är så, men det är ingen som vet när det kommer. Jag ställer frågan till våra vaccinsamordnare och frågan fortsätter uppåt i leden.
Västra Götalandsregionen beslutade i onsdags om skärpta restriktioner inom regionen.
Antalet inneliggande patienter som kräver sjukhusvård inom regionen har sjunkit något sedan föregående vecka.
Vecka 6 rapporterades 4 737 fall i regionen. Antalet fall ökar med 583 fall efter att ha legat på ungefär samma nivå under de senaste veckorna.
– Statsministern meddelade på torsdagen att dagens restriktioner ligger fast. Regeringens uppmaning till kommunerna och regionerna om att hålla icke nödvändig verksamhet stängd förlängs. Det innebär att idrottshallar, simhallar och museer ska fortsatt hålla stängt till den 7 mars. Fritidsaktiviteter för barn och unga ska dock fortsätta.
Statsministern uppmanade också människor att tänka efter hur de beter sig under sportlovet, på bensinmackar, i liftkön. Och fortsätta hålla avstånd, både utomhus och inomhus.

“Agera ansvarsfullt”
– Lokalt ligger vi kvar på samma antal bekräftade fall men det genomförs många egenprovtagningar och många smittspårningar pågår samtidigt som vi ser en ökning av antalet bekräftade fall i regionen. Det är nu nödvändigt att vi alla agerar ansvarsfullt och följer de råd och rekommendationer som gäller för att vi inte ska hamna i en tredje våg, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S).

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv