Nu har årets influensavaccinering tagit fart

2022-12-19 Årets influensasäsong är igång och enligt Folkhälsomyndigheten råder nu en nationell epidemi. Efter en relativt seg start har även intresset för influensavaccinering tagit fart.

Intresset för att vaccinera sig mot influensan har varit tämligen trevande i år. Hos vaccinatören Min Doktor märktes ett svalare intresse under vaccinationskampanjens första veckor jämfört med samma period i fjol. Nu är däremot intresset för att vaccinera sig stort. De senaste två veckorna har Min Doktor vaccinerat över femtio procent fler än samma period i fjol. 

– De senaste veckorna har vi sett hur både virus för influensa, RS och covid-19 har ökat, vilket vi på våra mottagningar märker är den främsta anledningen till att fler vill vaccinera sig. Tidigare på säsongen märkte vi av en viss vaccinationströtthet men nu ser många behovet av vaccination igen, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef på Min Doktor. 

Är fler mottagliga för influensan i år?

– Gissningsvis är fler mottagliga för influensan i år eftersom vi de senaste två åren har haft en mycket mindre smittspridning på grund av restriktionerna kopplade till covid-19. Om man är 65 år eller äldre alternativt tillhör en riskgrupp bör man därför vaccinera sig i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef på Min Doktor. 

Vad rekommenderar du för övriga personer?

– Det är självklart upp till var och en, men om du är vaccinerad så löper du mindre risk att själv bli sjuk men även en mindre risk att smitta andra, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef på Min Doktor. 

Publicerad:
Annons
Nyhetsarkiv