Många gäster kom till utställningen första dagen, men på söndagen fanns det tid att fånga konstnären - Ragnhild Lundén - framför det stora konstverket “Detonnation” som direkt möter besökarna på Skaftö Folkets Hus.

Nu brinner Ragnhilds konstverk på Folkets Hus

2021-08-04 Ragnhild Lundén flyttade till Fiskebäckskil för några år sedan och bosatte sig på höjden vid infarten så att hon kan se ut över Kilen och Kyrkan och Brygghuset ända till Sörviken bort i fjärran.
Men det är knappast från fridsamma Fiskebäckskil hon fått sin inspiration!

Nu – äntligen – kan alla skaftöbor och hitresta turister få möjlighet att uppleva Ragnhild Lundéns konst när hon ställer ut för första gången i Folkets Hus i Grundsund.
Ett av de stora verken täcker nästan hela scenen i Folkets Hus och går från golv till tak. Ragnhild, som nu vid drygt 75 års ålder tycker att det är roligt att få ställa ut “hemma”, är speciellt glad och stolt över den. På tavlan finns hennes signum – både kyrkspiran och den koranska bilden för “ögat”, dvs seendet. Denna bild finns med på flera av Ragnhilds senare verk.

Många röda lappar
När LP besöker utställningen dagen efter vernissagen sitter det röda lappar på nästan varannan målning. Rött betyder “såld” på konstnärsspråket. Den stora i fonden har varken prislapp eller röd lapp, men Ragnhild kan berätta att den är “tingad”, dvs det finns en köpare som seriöst funderar på att lägga upp det önskade priset.

Älskar att resa
Ragnhild kommer ursprungligen från Göteborg, men det är inte där hon hämtat sin inspiration. Hon är utbildad tandläkare och som sådan ägnade hon mycken tid åt forskning. Och där någonstans – mellan tuber och borrar – fattade hon beslutet att lämna laboratoriet och istället vistas i världen – i konstvärlden.

Mogen debutant
Redan som ung hade hon känt stor harmoni tillsammans med papper, färg och pensel. Nu återvände hon dit och debuterade i sin konstnärsgärning i ganska mogen ålder. 1990 hade hon två utställningar – en i hemstaden Göteborg på Konstföreningen och en i schweiziska Génève. Båda blev stora framgångar.

Bok med Lexö
Ragnhild Lundén kom till Skaftö redan 1956 och vistades tidigt både i Fiskebäckskil och med täta besök i staden Lysekil. Sedan några år är hon och hennes man Bertil tillbaka i de gamla kvarteren.
Japan och Australien har stått på hennes favoritkarta i många år. Riktigt rolig är hennes kokbok “Smaka mina läppar” som hon gjort tillsammans med kocken Dan Lexö. Lexö startade tidigt men mötet mellan den unge kocken och den något äldre konstnären blev en härlig bok med både vackra bilder och god mat.

Text: Agneta Didrikson
Foto: Staffan Gunnarsson

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv