Nu betalas 18,3 miljarder kronor ut i skatteåterbäring

2021-04-06 Skatteåterbäringen är på väg. I år får 2 455 172 personer dela på rekordstor återbäring, drygt 18,3 miljarder. Pengarna betalas ut mellan 7 och 9 april till alla som har anmält bankkonto till Skatteverket.
  • För att få skatteåterbäringen redan i april krävdes att man deklarerade digitalt senast den 30 mars utan att göra ändringar eller tillägg. De som gjort det, och som ska få pengar tillbaka, delar i år på 18 252 027 883 kronor.Inom gruppen som nu får sin skatteåterbäring ingår drygt 100 000 personer som ännu inte anmält bankkonto till Skatteverket. Det innebär att de inte får en automatisk utbetalning. Sammanlagt har dessa personer cirka 300 miljoner att få tillbaka.

    – Det går fortfarande att anmäla konto. Enklast är att göra det på vår webbplats, där finns bra vägledning, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Efter att kontot är anmält tar det cirka en vecka att få pengarna utbetalde dit.

    Det är också drygt 70 000 personer som får tillbaka på skatten, men trots det inte får någon utbetalning. Det kan exempelvis bero på skulder hos Kronofogden eller på att återbäringen är lägre än 100 kronor, så låga belopp betalas inte ut automatiskt.

    – Vi vill också passa på att varna för bedragare som tyvärr alltid är i farten när skatteåterbäringen kommer, säger Anna Sjöberg. Var vaksam, logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Skatteverket efterfrågar aldrig kontouppgifter per telefon, mejl eller sms.

    Den som ska få återbäring men gjort ändringar eller tillägg, deklarerat på papper eller efter den 30 mars kan få sina pengar i början av juni. Sista dagen att deklarera är den 3 maj.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv