”Långevikspromenaden är så underbar och har byggts så hänsynsfullt till naturen”, sade Viveca Lärn, som invigde promenaden i ett strålande solsken i lördags med vackra ord och ett klipp. Under ceremonierna överlämnade Lysekils Vänner promenadstråket till Lysekils kommun som tar över underhållet. Till höger ses Roland Karlsson, ordfförande i Lysekils Vänner och till vänster ses Lars Björneld, ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Gabriel Berndtsson

Vivecas klipp – som gagnar alla

2021-05-31 I lördags invigdes Långevikspromenaden i Lysekil. ”Den är så underbar och har byggts så hänsynsfullt till naturen”, sade Viveca Lärn som invigde promenaden med vackra ord och ett klipp. Under ceremonierna överlämnade Lysekils Vänner promenadstråket som nu ska förvaltas av Lysekils kommun.

Pampigt med ändå lågmält invigdes bryggpromenaden i Lysekil. Med anledning av pandemin gjordes ingen officiell inbjudan, utan nära och kära till projektet samlades för att lyssna till Viveca Lärn som talade och invigde promenaden genom att klippa bandet ackompanjerad av ett gäng salta killar som spelade och sjöng.

Från hjärtat
Viveca talade från hjärtat som hon till stor del tillägnar Lysekil.
– Här är så underbart, det är så fantastiskt när man får behållningen av både graniten och havet. Lysekil har fått en sådan vacker förlängning av bryggpromenaden av Norra hamnen och ända bort till Valbodalen. Jag har åkt till Lysekil enbart för invigningen, jag tackade ja till att medverka här idag och jag gör det med en stor ära, berättade Viveca för Lysekilsposten.

Från 200 till 900
Lysekil har fått en bryggpromenad som förbinder och tillgängliggör en storslagen miljö för alla människor. Så kan man summera det som sades om det nya stråket i lördags.
Under arbetets gång har Lysekils Vänner vuxit från 200 medlemmar till över 900.
– Det säger något om vilken prestation vännerna har gjort för Lysekil, ett fantastiskt arbete, sade Lars Björneld, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som tillsammans med Christian Wrangmo, teknisk chef i Lysekils kommun, tog emot gåvan, promenaden som de nu ska förvalta.

Hoppas på en fortsättning
Lars är hänförd av arbetet och hoppas att Lysekils Vänner vill fortsätta bygga på promenaden.
– Hela den här miljön är så fantastisk. En fortsättning skulle binda ihop allt på ett otroligt sätt. Skulle de vilja fortsätta så kommer vi att stötta dem från kommunens sida. Jag vet att det finns 150 000 kronor i Leader och kommunen lovar att motprestera. Det finns en grundplåt för att fortsätta, men det är förstås upp till gubbarna om de vill jobba vidare, sade Björneld.

Tillgängliggör vacker miljö för alla
Lysekils kommun har följt och bevakat bygget.
– Vi har varit angelägna om att alla ska kunna ha tillträde till bryggan och det har Lysekils Vänner verkligen lyckats få till. Det här blir också en fortsättning på Kuststigen, vilket tillgängliggör den här fantastiska naturen för väldigt många människor som annars kanske inte fått uppleva det här med kopplingen till havet och graniten och de här ljugherdarna, sade Wrangmo.
Alla var överens om att Lysekils Vänner har byggt bryggan på ett vördnadsfullt sätt och anpassat dragningen efter naturen.
– Det är naturen som får fortsätta att ta plats, inte bryggan som tar över. Vi är tacksamma att få förvalta den här promenaden och jobba vidare mot visionen för att visa hela den här fina sträckan, från Långevik till Ålevik, för Lysekilsbor och besökare, sade Björneld.

De aderton + Roland
Arbetarna eller gubbarna som de kallats under projektets gång var på plats. De aderton samt Roland Karlsson, ordförande i föreningen, som inte bara byggt en promenad utan ett monument som kommer att locka många turister och förstås Lysekilsbor till platsen.
Efter 5 000 arbetstimmar sedan byggstarten den 5 mars 2020, tar nu manskapet en välbehövlig semester.
– Vi ska träffas igen i augusti, så får vi se om vi är mogna för ytterligare projekt. Inget är bestämt i dagsläget, men en sak är säker – vi kan inte släppa de här gubbarna. Det handlar inte bara om det vi bygger utan gemenskapen vi fått, vi har blivit ett sammansvetsat gäng som umgås och har det trevligt, förklarade Roland.

100 meter blev 300
Bryggpromenaden i trä är cirka 300 meter lång, med grusvägen 350 meter och sträcker sig från Stora Långevik till badplatsen. Tanken från början var att Lysekils Vänner skulle bygga cirka 100 meter och att kommunen sedan skulle ta vid. Men med all uppskattning och hejarop på vägen fortsatte bygget av bara farten. Alla ekonomiska bidrag för inköp av material har förstås också varit en förutsättning.

 

Publicerad: Uppdaterad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Annons
Nyhetsarkiv