Nu är det hög tid att byta däck

2020-11-24 Vintersäsongen närmar sig med stora steg och med den kommer vinterväglaget. Den 1:e december till och med mars månad är det lagkrav på att ha vinterdäck på bilen när det råder vinterväglag.

Den milda hösten har gjort att många väntat i det längsta med att sätta på vinterdäcken, men ju närmare månadsskiftet vi kommer, så blir köerna hos gummiverkstäderna allt längre för varje dag. Om man inte tänkt byta till vinterdäck själv, så är det hög tid att uppsöka en verkstad för byte. När väl kylan och halkan slår till, får man räkna med att det kan bli långa köer vid verkstäderna, alternativet är att plocka fram domkraften och fälgkorset och byta däcken själv.

Ingen rusning
Cecilia Harrysson på Niklassons gummiverkstad i Lyse säger att det fortfarande inte är någon rusning, men man är beredd på att när som helst kommer köerna att växa sig långa, om det skulle komma ett väderomslag.
Niklassons har idag 1300 förvaringskunder, det vill säga kunder som förvarar sina däck hos dem. Däcken gås då igenom under sommarhalvåret, för att se om de är godkända för en vintersäsong till. Risken är annars att många upptäcker att de gamla däcken har gjort sitt och då gäller det att ha däck i lager, men då tar ju ett byte givetvis längre tid. Eftersom man idag inte har tidsbokning, utan tar bilarna i tur och ordning, så gäller det även att varje byte går fort för att hålla kötiden nere.
Råder det inte vinterväglag, så kan man givetvis köra vidare på sina sommardäck, men väglaget kan vara mycket förrädiskt så här års. Risken för plötsliga väderomslag och ishalka gör att det kan kännas mycket tryggare att ha rätt däck för årstiden på sin bil.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv