Musselfesten räddas kvar och utvecklas vidare i ny tappning i Norra hamnen. Från vänster ses fyra av drivkrafterna i Musselakademien: Roland Karlsson, initiativtagare, Andreas Upper och Jens Hallberg, Publik Mat & Bar, samt Jannice Melander, kassör i Musselakademien. Foto: Ahlbin Gustafsson

Musselfesten förädlas vidare med ny folkfest i Norra hamnen

2024-08-16 Den årliga Musselfesten förädlas vidare i Norra hamnen. Datumen är lördagen den 24 augusti och platsen blir piren utanför Publik Mat & Bar.
Förutom goda musselrätter serveras även musikalisk spis.

–Vi tror att det här kan bli en riktigt trevlig tillställning om vi har tur med vädergudarna, säger Jens Hallberg, som tog över som ny ordförande i Musselakadmien i våras.
Tillsammans med krögarkollegan Andreas Upper på Publik blev det naturligt för dem båda att gå med i styrelsen för Musselakadamien, när de blev tillfrågade av valberedningens ordförande Roland Karlsson.
Roland Karlsson var själv initiativtagare till akademien tillsammans med framlidne Pelle Johansson, som tidigare ägde Villa Solviken, men som sedan i våras ägs och drivs av Jens Hallberg och Andreas Upper.

Grundades för 20 år sedan
Musselakadamien, som grundades för snart 20 år sedan, och som haft årliga Musselfester i stadsparken och kungstorget allt sedan dess, var tidigare i år på väg att läggas ner, då den gamla styrelsen hade svårt att hitta nya krafter som ville ta över.
Men allt löste sig i sista stund, trots att huvudpunkten på dagordningen vid årsmötet, var att akademien skulle läggas ned, så även i år blir det alltså en Musselfest, fast i ny tappning, i och utanför Publik i Norra hamnen.
Musselfesten har lockat mycket folk genom årens lopp och är en väl inarbetad tradition.
Lysekil har utvecklat en stark koppling till musslan. Andra orter längs Bohuskusten har samtidigt haft akademier för räkan, ostron och hummer, men även flertalet av dessa orter har haft problem med att hitta nya eldsjälar som vill ta över när de gamla styrelseledamöterna vill bli avlösta.

200 kilo musslor
– Vi har 200 kilo musslor från Scanfjord på Mollösund, som de duktiga kockarna på Publik ska laga goda musselrätter på, berättar Roland Karlsson.
Han är övertygad om att det kommer att bli långa köer till stenpiren utanför Publik den 24 augusti. Arrangörerna räknat med runt 500 personer som löser matbiljett första året.
– Vi har haft långa köer med folk varje år som vill smaka på musselrätter. Nu blir det nog ”nyfikenhetens behag” när de duktiga krögarna på Publik utvecklar konceptet vidare, säger Roland Karlsson.
Det blir även underhållning av de duktiga, lokala trubadurerna Greger Johansson och Lars Thomasson.
– Vi tror att vi med det här upplägget kan lägga grunden till en stor Musselfestival i hela Norra hamnen nästa år, men vi tar ett år i taget och hoppas på fint väder.

Fotnot: Musselakadmiens nya styrelsen består av ordförande Jens Hallberg, kassör Jannice Melander, samt ledamöterna Wictoria Insulan, Andreas Upper och Ahlbin Gustafsson med Roland Karlsson som suppleant.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Nyhetsarkiv