Ett bättre dragplåster än Mustafa Mohamed är svårt att få för Musselloppet i Lysekil, som äger rum lördagen den 1 augusti. I år blir det äntligen dags för ”Musse” att springa på gatorna som han tränade på som ung.

Musse klar för Musselloppet

VM-löpare klar på damsidan

2015-07-20 Ett bättre dragplåster än Mustafa Mohamed är svårt att få för Musselloppet i Lysekil, som äger rum lördagen den 1 augusti.
– Vi har väntat i fem år på att få med honom. Äntligen är det dags, säger Ahlbin Gustafsson, initiativtagare och en av eldsjälarna bakom den stora löparfesten i Lysekil.

Det blev ingen start i Peking-VM, ej heller i Stockholm Marathon, för Sveriges långdistansprofil Mustafa Mohamed.
Olika småskador stoppade honom, framför allt en rejäl känning i baksidan på ena låret.
– Men nu känns det bra igen, säger Mustafa Mohamed, som kontaktade ledningen för Musselloppet i lördags kväll och meddelade att han kommer att springa loppet i år.
”Ska bli jätteroligt”
– Det ska bli jätteroligt. Lysekil är ju hemmaplan för mig, säger Mustafa Mohamed, som är uppväxt i Lysekil och började med löpning på Lysekils gator på allvar som 16-åring.
Arrangöerna tror och hoppas att en extra stor publik följer loppet i år och står och hejar fram löparna, inte minst hemmasonen Mustafa Mohamed.

Berlin Marathon
”Musse” deltog i maratonloppet i både senaste VM och EM – men det enda lopp han siktar mot 2015 är Berlin Marathon som avgörs i slutet av september. Så Musselloppet blir ett bra ”träningspass” för honom.
”Musse” var med som sidekick till Arne Hegerfors på Kungstorget för några år sedan, då han var skadad i en tå. Annars har han alltid varit upptagen i stora tävlingar runt om i världen.
Efter fyra år som speaker har nu Hegerfors valt att lämna över mikrofonen till en annan  legend, nämligen Ulf Elfving, som kommenterar loppet när löparna passerar centrum.
VM-löpare klar
Ett annat stort dragplåster på Musselloppet är fjolårssegraren i damklassen, som vill vara med i år igen.
– Vi har just fått klart med Annelie Johansson, som vann förra året, och nu är uttagen till VM-maran i Peking. Hon vill ladda med Musselloppet som hon gjorde i fjol inför EM-maran, säger tävlingsledaren Ralph Johansson.
Sedan Musselloppet skapades 2010 har det vuxit varje år, från 617 löpare till rekordnoteringen i fjol på 1020 löpare.
30 grader varmt i fjol
I fjol var det 30 grader varmt  vilket gjorde att många avstod från att springa. En annan sak som bidrog till att det inte blev ännu fler löpare var att det bara var en färja i drift vid Finnsbo-Skår och många löpare hann inte fram till startfållan. Därför uppmanar nu tävlingsledningen alla löpare att åka till Lysekil i extra god tid eller köra E6 och länsväg 162 mot Lysekil.
Vid värmeböljan i fjol var det många löpare som uppskattade att folk stod och sprutade ner löpare med vattenslangar utanför sina hus. Det var dock lika många löpare som inte uppskattade detta, så därför uppmanar nu tävlingsledningen allmänheten att vidta försiktighetsprincipen och visa löparna stor respekt.
– Löparna måste själva välja att springa in i vattnet, om någon spolar. Man får inte lov att duscha ner samtliga löpare. Alla löpare uppskattar det inte, säger Ralph Johansson.
Goda förutsättningar
Enligt långtidsprognosen ser det dock inte ut som att det blir 30 grader varmt i år, utan ett mer behagligt löparväder.
– Det finns goda förutsätningar för att vi kan slå nytt deltagarrekord även i år. Kanske även nya banrekord, vi får se, säger Ralph Johansson.
Musselloppet samordnas med Musselfesten i stadsparken, där prisutdelningen kommer att äga rum. Där blir det även gratiskonsert med YOU-tube-stjärnorna INTIM, kända för 16 svenska hits på 6 minuter. Dagen därpå, söndagen den 2 augusti, arrangeras Lilla Musselloppet för alla barn mellan 2-7 år i stadsparken.

Hanna Johansson

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv