Elin Thyni, restaurangansvarig och sommelier på Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil som fick ta emot vinkrogsdiplomet i torsdags. Här tillsammans med Eva Morén, utbildningsansvarig och Magnus Gustafsson, ordförande i Skaftösektionen.

Munskänkarnas vinkrog gick till Brygghuset

I samband med Vinets Dag delade Skaftösektionen ut två druvklasar

2015-01-23 I samband med evenemanget Vinets Dag den 22 januari delade Skaftösektionen ut utmärkelsen Munskänkarnas vinkrog till restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil. Restaurangen har därmed uppfyllt en del kriterier beträffande vin och fått sin andra druvklase.

Elin Thyni, restaurangansvarig och sommelier på Restaurang Brygghuset i Fiskebäckskil fick ta emot vinkrogsdiplomet i torsdags i Skaftö Folkets Hus.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi har så stort intresse från Skaftösektionen som tar sig tiden och gör det här. Det är faktiskt de som uppmärksammat oss och det känns hedrande att få ta emot det här beviset. Det är inte många restauranger i närområdet som har ett sådant diplom, så det känns kul, säger Elin.

Hur viktigt är det med ett gott och passande vin till maten?
– Det är enligt mig väldigt viktigt. Dryck överlag är viktigt att matcha till maten, sedan om man väljer vin, öl eller alkoholfritt är upp till var och en. Men just en matchning till en maträtt kan förhöja smakupplevelserna mångdubbelt, påpekar Elin.
2015 vinkrogsdiplom kommer nu att få en hedersplats vid entrén. Tidigare har Brygghuset erhållit en druvklase som nu har dubblats.
För att få ett sådant här diplom krävs att man uppfyller Munskänkarnas kriterier. Utmärkelsen har upp till fyra druvklasar, men bara att få en klase kräver sin krog.

Måste finnas kunskap

– Kriterierna man måste uppfylla är att krogen kan erbjuda ett visst antal vin på glas, man ska ha en vinlista som presenterar vilken region vinet kommer från, årgång, odlare och druva. Man ska ha ett sortiment av vinglas som passar till olika vintyper, det ska också finnas en kunskap inom serveringspersonalen. Det är fantastiskt tycker jag att Brygghuset gjort den här satsningen på vinet och kan erbjuda runt 35 olika viner på glas. Det hittar man inte på betydligt större restauranger med större kundunderlag. Jag tror att det är mycket Elins förtjänst, hon tycker det här är kul, säger Magnus Gustafsson, ordförande i Munskänkarnas Skaftösektion.

Publicerad:
Gabriel Berndtssongabriel@lysekilsposten.se0523-667085
Nyhetsarkiv