Allas Barnbarn är ingen ny företeelse och inte heller i Lysekil.
Det har funnits tidigare och nu har det tagits upp igen i ett samarbete mellan Stadsbiblioteket, ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet högläsning med pensionärer ute på förskolorna startade nu i höstas.
Det var Barbro Carlsson boende i Grundsund förhörde sig om Allas Barnbarn i Lysekil och så startade det på nytt.
– Jag har en väninna som gick och läste för Allas Barnbarn, jag tyckte det lät roligt och hörde av mig till föreningen. Sedan fick jag kontakt med Mathilda Svensson på Lysekils Stadsbibliotek som tillsammans med ABF och Studieförbundet Vuxenskolan startade upp verksamheten i Lysekil.
”Raggat intresserade”
– Mathilda ringde till oss och vi har därefter samarbetat kring det här. Vi har raggat intresserade och startade med en introduktionscirkel. Sedan träffades vi en gång i veckan, och nu när högläsarna kommit igång på allvar var det en månad senast som vi träffades. Idag har vi haft en uppföljning och det blir fler med den här gruppen för att byta litteraturtips, erfarenheter och så vidare. Vi tror också det finns utrymme för fler högläsare och ser gärna fler män. Nu hoppas på att köra igång ytterligare en grupp till våren, säger Ann-Louise Joshage, ABF och Mimmi Kylemark på Studieförbundet Vuxenskolan.
Möten mellan generationer
Allas Barnbarn en förening som vill uppmuntra till möten mellan generationerna och mellan människor med olika etnisk bakgrund. Den är till för alla pensionärer med lite tid över som tycker om barn och böcker.
Barbro Carlsson bor i Grundsund, och är på förskolan i Fiskebäckskil och läser. Hon är idag pensionär och har inga egna barn. Men hon läser gärna för andras barn.
”Ger så mycket tillbaka”
– Barnen är så goa och så ger de så mycket tillbaka, förklarar Barbro.
– Förskolan i Fiskebäckskil är en härlig naturförskola med mycket trevlig personal och härliga barn. Jag började med att hälsa på dem först och sedan har jag varit där och läst fyra gånger. Redan i backen upp till skolan ropar barnen på mig nu ”Hej Barbro, ska du läsa för oss”, berättar hon.
Barbro läser för barnen som är runt tre-fyra år.
– Och när jag har läst en bok vill de ha mer. De vill gärna höra flera böcker och blir lite oroliga när de bara ser en. Sedan sitter vi och pratar lite om böckerna, det kan vara om färger, siffror, djur, ja allt möjligt, fortsätter hon.
”Ville prova på”
En annan av högläsarna är Anna-Maria Kandelin. Hon läser på Trötens förskola och har gjort två besök på skolan.
– Jag läser bara varannan vecka och där är barnen från två till fem år. Ett ganska stort åldersspann alltså, men det har fungerat bra, tycker jag.
– Jag har inte heller några barn, bara en katt. Jag läste om ”Allas Barnbarn” och tänkte, det här har jag inte provat på. Jag kanske ska kolla vad det är och det har varit bra. Det är roligt att få kontakt med små barn och man känner glädjen hos dem när man läser.
– Barnen på Tröten känns väldigt priviligierade, på det viset att de har föräldrar som läser för dem hemma. Det hade också varit roligt att få läsa för barn som kanske inte får så mycket läsning i hemmet, vi får se om fler förskolor anmäler sig till våren, säger Anna-Maria avslutningsvis.