Morgana tour besökte Skaftö

2021-09-02 I helgen var det många som stannade till och tittade beundrande när en stilig karavan av klassiskt brittiska Morgan bilar gästade Skaftö. 14 kvinnor från hela Sverige gled in i sju Morgans för att umgås och uppleva natur och kultur.

Morgan är ett brittiskt bilmärke som tillverkas av familjeföretaget Morgan Motor Company i Malvern Link, Worcestershire, England. Den första modellen presenterades 1910 och var en trehjuling. 1910-1952 tillverkades trehjulingar och sedan 1936 tillverkas fyrhjuliga bilar. Flera av Morgans modeller som tillverkas i dag är besläktade med ursprungsmodellen från 1936. Biltillverkning präglas av konservatism både vad gäller design, teknik och de hantverksmässiga tillverkningsmetoderna. Till exempel tillverkas karossens stomme fortfarande av askträ.

Road trip med Morgan-bilar
Kvinnorna som gästade Skaftö i helgen med sina legendariska Morganbilar kom från Halmstad, djupaste Småland, Göteborg och Västsverige.
Morgana tour kallar man evenemanget och i år var det sjätte året som damerna tog över ratten och kör Morgan genom Sverige. Denna gång besökte de olika platser i Bohuslän, bland annat utställningen i Pilane.
– Morgan klubben som sådan är en stor klubb i Sverige, men den innehåller många farbröder också och de är inte med i vår lilla klubb. I den här konstellationen är det bara tjejerna och damerna som kör. Vi har hållit på i sex år och vi brukar vara runt sju till tolv bilar beroende på vart vi åker, berättar Nina Widfeldt.
Nina kör själv en gul Morgan -97:a med en 4 cyl. Rover motor, medan andra Morgan modeller även finns med V8.

Konst, kultur och starka kvinnor
Damerna bodde på anrika pensionatet i Rågårdsvik och hann med guidningar av Skaftöguiden Regina Cederfeldt både i Grundsund och Fiskebäckskil. Det blev också ett kort stopp för shopping och fika på Östra och Västra kajen i Grundsund.
– Vi har även varit uppe i Pilane, det är en fantastisk utställning där, tycker Nina Widfeldt.
– Här i Fiskebäckskil ska vi få en guidning där vi ska få höra om fyra starka kvinnor från det här området. Det är väl det som är vår grej, att när vi är ute så är det inga motorhistoriska museer vi besöker, utan vi försöker fokusera på konst och kvinnor som kan. Starka kvinnor i historien och starka kvinnor här och nu.
Text & foto:
M Anderberg

Se filmad intervju med medlemmarna i Morgan-klubben på länken nedan:

Video – Lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Annons
Nyhetsarkiv