Elin och Cina Spindel , dotter och mor, höll ställningarna vid vårt besök på CINA under fredagseftermiddagen. Bild: Bernt Ortner

Mor och dotter har startat ny garnbutik på Kungsgatan

2022-02-09 I en liten butik högt uppe på Kungsgatan i Lysekil träffar vi på CINA, en butik, som öppnades i november förra året. Här säljs huvudsakligen garn, men även, i mindre skala, färdigstickade plagg, samt presentartiklar.

Det har länge inte funnits någon butik i Lysekil, dit intresserade kan gå och inhandla sina garner.
Vi träffar affärsinnehavaren Cina Spindel med dotter Elin, vilka båda står i affären på fredagen.
Huvudsakligen är det norska Vikinggarner, man säljer i butiken. Dessa är sköna och mjuka, menar Cina Spindel.. De har också en agentur i Sverige. Tidigare fick butiken handla upp direkt från Viking. Eventuellt kommer man från Cina att även försöka starta försäljning från Svarta fåret. I butiken säljer man även garner från Karisma.

Hemvändare i Lysekil
Efter att ha bott i Varberg i 23 år, har Cina Spindel flyttat tillbaka igen till Lysekil, där hon växte upp. I och med att hon pensionerade sig, startade hon upp butiken på Kungsgatan. Stickat har hon alltid gjort och under tiden i Varberg deltog hon i ett flertal stickcaféer. Cina och Elin har pratat om, att även försöka starta upp ett stickcafé i Lysekil till hösten. Besökare skall då kunna sitta med egna handarbeten i butiken och dessutom kunna lära av varandra.
Cina har kunnat märka ett ökat intresse för stickning, inte minst genom pandemin. Människor, som inte har stickat på många år, har nu börjat bli intresserade och vill komma igång. Då finns det garn att handla in, samt mönsterkataloger och andra tillbehör. Dessutom finns en plats, dit intresserade kan gå för att få stöd och hjälp med sin stickning. Cina och Elin vill gärna, att yngre personer lär sig sticka. Några yngre personer har också sökt upp affären.
Tittar vi vidare i butiken, hittar vi även en del färdigstickade plagg, som Cina Spindel har gjort. Det är vantar, mössor m.m. i bjärta färger och ofta även i egen design. Man hittar även en hel del prydnadsföremål på vissa platser i butiken, koppar ljusstakar och små metallfigurer Detta är Elins avdelning med prydnadssaker och presenter och ofta kompletterar textilen och prydnadssakerna varandra. Många kunder handlar båda.
Cina och Elin strävar efter att kunna erbjuda, i synnerhet presenter, till låga priser.
Under vårt samtal, besöks butiken av Malin Höglind, som skall sticka vantar och därför vill införskaffa några lämpliga garner. Malin arbetar, som textillärare på Gullmarsskolan.
Avslutningsvis frågar vi Cina och Elin om deras marknadsföring och denna sker mycket genom facebook, dels genom en egen sida, men även genom sidor som Övre Kungsgatan och Handla på Hemmaplan. Butiken Cina har öppet fredag eftermiddag samt lördag Till sist blir vi, från Lysekilsposten, tvungna att lämna den färgglada butiken och gå ut igen till det grådaskiga vädret.

Publicerad: Uppdaterad:
Nyhetsarkiv