Moderat ryter till om hur flyktingstöd används i kommuner

Lars-Arne Staxäng (M): ”Används till både sporthallar och amorteringar”

2016-02-17 – Anser statsrådet att det statliga flyktingstödet används på ett ändamålsenligt sätt utifrån regeringens direktiv?
Den frågan ställer riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng (M) till civilminister med anledning av mediaupgifter som gör gällande att vissa kommuner använder flyktingbidraget till renovering av sporthallar och amortering av skulder.

Under hösten ställde riksdagsledamot Lars-Arne Staxäng (M) en fråga om huruvida andra aktörer än kommuner och landsting skulle kunna få ta del av det statliga flyktingstödet.

Svaret som Staxäng då fick av statsrådet Ardalan Shekarabi var att det var upp till varje kommun att avgöra hur man avsåg att använda pengarna.

Nyligen presenterade SvD en kartläggning som visar att det finns kommuner som har valt att renovera sporthallar och betala av pensionsskulder för pengarna man fått från staten.
Det fick Lars-Arne Staxäng att reagera och att därför ställa en följdfråga till statsrådet.
– Anser statsrådet att det statliga flyktingstödet används på ett ändamålsenligt sätt utifrån regeringens direktiv?

I november 2015 konstaterade Lars-Arne Staxäng att regeringen föreslår ett tillfälligt stöd till landstingen på 1,4 miljarder kronor för att de ska kunna hantera den rådande flyktingsituationen.

Pengarna ska enligt regeringen fördelas med hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända i varje landsting, vilket är bra.

– Frågan som dock inte är besvarad är hur landstingen ska fördela dessa pengar inom varje landsting. Kommer till exempel andra utförare än landstingen själva att kunna ta del av pengarna? Faktum är ju att många vårdcentraler, läkarmottagningar med flera drivs av andra än just landstingen och dessa är precis som den landstingsdrivna sjukvården hårt belastad just nu.

Svaret som Staxäng då fick av statsrådet var att…

Läs mer i papperstidningen eller buyandread.

https://www.buyandread.com/next/pub.htm?pub=lysekilsposten

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv