Den 7 april 2020 är det 30 år sedan Scandinavian Star-katastrofen var ett faktum. Just det datumet kommer ett minnesmärke att avtäckas i Södra hamnen i Lysekil. ”Tillsammans tänkte jag att vi kunde hjälpas åt att samla ihop pengar för att placera ett fint minnesmärke här i Lysekil”, säger Glenn ”Glicko” Andersson.

Minnesmärke skapas i Lysekil 30 år efter Scandinavian Star-katastrofen

Glenn ”Glicko” Andersson har tagit initiativet – Lysekil i våra hjärtan administrerar insamlingen

2019-05-17 Den 7 april 2020 är det 30 år sedan Scandinavian Star-katastrofen var ett faktum.
Just det datumet kommer ett minnesmärke att avtäckas i Södra hamnen i Lysekil. Initiativet har tagits av lysekilsprofilen Glenn ”Glicko” Andersson och insamlingen administreras av föreningen Lysekil i våra hjärtan.

– Tillsammans tänkte jag att vi kunde hjälpas åt att samla ihop pengar för att placera ett fint minnesmärke här i Lysekil, säger Glenn ”Glicko” Andersson.
Det var den 7 april 1990 som Scandinavian Star bogserades in till Lysekil med 159 döda personer ombord.
Nästa år är det alltså 30 år sedan det fruktansvärda hände och Lysekil blev arenan för hela världen då fartyget bogserades in till hamnen på Grötö.
– Jag själv och många med mig minns både röken och lukt­en som spred sig över Lysekil, säger Glenn.
Avtäckning och invigning av minnesmärket är tänkt att vara den 7 april 2020.

Minnesgudtjänst
– Tanken är att det även kommer att bli en minnesgudstjänst på kajen vid Grötö där fartyget låg efter det hade bogserats in till kaj, berättar Glenn.
Nästa år har det gått 30 år och tanken på ett minnesmärke har funnits hos Glenn i många år.
– I Oslo finns det ett minnesmärke. I Danmark jobbar man nu med att få upp ett monument i Fredrikshamn till nästa år.
Bakom den estetiska utformningen av minnesmärket står lysekilsborna Greger Pihl och Ulf Sandberg. Minnesmärket blir en vacker glastriangel, som har form­en av en fartygsför och står placerad på ett stenfundament.

När Glenn har presenterat sina planer på ett minnesmärke för ledande politiker och tjänstemän i Lysekils stadshus har han mötts av en mycket positiv respons och tacksamhet.
– Lysekils kommun har sagt ja, till en insamling och föreningen Lysekil i våra hjärtan tog snabbt ett beslut om att starta en insamling för att få fram ett minnesmärke över de som omkom på Scandinavians Star, Det är även ett minnesmärke för att hedra alla de som var med och hjälpte till när fartyget låg vid kaj här i Lysekil, och alla andra som på något sätt var berörda av händelsen.

Bidragsgivare får skylt
Ger man en gåva på 5000 kronor eller mer som företag eller 3000 kronor som privatperson, så kommer man att finnas med på en skylt intill minnesmärket.
Insamlingen kan du även följa i Lysekilsposten och Lysekil i våra hjärtan på Facebook.
– Alla gåvor är välkomna, små som stora, säger Glenn.
Skänk en gåva via: Lysekil i våra hjärtan. Bankgironummer: 441–6566 eller Swish: 123 539 93 99. Märk din gåva med ”Star”.

 

För den som redan är prenumerant klicka här.

Vill du också läsa tidningen? Vi bjuder Dig på en veckas gratis läsning av etidningen utan förpliktelser. Gör så som allt fler och mejla namn, adress och telefonnummer samt hur länge du vill ha tidningen till prenumeration@lysekilsposten.se Du kan också beställa en prenumeration här. Det går dessutom att köpa digitala lösnummer på: https://lysekilsposten.buyandread.com/wl/index.htm Du som prenumererar på papperstidningen (priset är 149 kronor/månaden) får den digitala tidningen på köpet. Du kan också välja att enbart prenumerera på e-tidningen (priset är 89 kronor/månaden). Ladda ner vår app ”Lysekilsposten” för iOS eller Android för att se bilder och kompletta artiklar, samt upptäcka alla finesser i appen.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv