Mittemot en grön åker leder en trappa i trä upp turister i en blandskog i Backa. De som följer trappan upp till skogens sluttning får se ett minnesmärke pryda ut sig på ett berg. Minnesmärket är en hällristning från bronsåldern som i sin röda färg blir ett kommunikativt medel från våra förfäder. Här har Mikael Jägerbrand arrangerat vandringar och föreläsningar om kvarlevor från bronsåldern i flera år. Men i år blir sista gången.
– Jag tycker det är kul att föra kunskap vidare men tyvärr tar det för mycket tid från mitt skrivande av historieböcker och därför har jag bestämt att lägga ner, säger Mikael.
Lockar utländska turister
Bland besökarna finns familjen Haengerb från Schweiz som turistar i Sverige i en vecka. Hela familjen har ett stort intresse av skandinavisk historia och dottern Sofie, sex år, har lärt sig skriva futhark och övar på runskrift.
– När vår äldste son fyllde år ordnade vi ett födelsedagskalas med temat vikingar, säger mamma Bridget.
Familjen får en karta av Mikael och vandrar iväg längs med stigarna, in i skogen, för att fortsätta leta efter fler hällristningar.
På plats flockas även flera besökare från Norge. Ett gäng som har sommarhus i närområdet är på plats för första gången.
– Vanligtvis brukar vi åka mycket båt men nu när det blåser så mycket passar vi på att vara här i skogen, påpekar Mårten Utevaer.
Symboler som berättar
Mikael berättar att en symbol som liknar en manet länge ansågs vara en sol eftersom att den upptäcktes av arkeologer från östkusten där det inte finns maneter i havet. Idag tror Mikael att den symboliserar fara.
– Känner man till historien kan man tänka sig att maneterna som levde här för 3000 år sedan var mycket farligare än de vi har idag, och därför tror jag att den är inristad för att symbolisera fara.
Några som fascineras över budskapen symbolerna innehåller är ett par från Falkenberg.
– Trots att det var så längesedan känns det som att vi kan tolka och tyda det människorna ville förmedla med ristningarna, säger Jane Mårtensson och Catarina Uggla.
Paret fick tips om hällristningarna på Turistinformationen i Lysekil. Båda två har blivit mer historieintresserade med åren och Catarina som är konstnär menar att symbolerna skänker henne inspiration till framtida verk.
Text och Foto:
Stina Pettersson
stina@lysekilsposten.se