”Mig lurar de inte så lätt”

Lennart, 75, blev uppringd av vaccinbedragare

2021-04-22 Företagaren Lennart Sandinge, 75, blev uppringd av en vaccinbedragare som försökte lura skjortan av honom.
– Mig lurar de inte så lätt. Det var flera saker i samtalet som gjorde att jag drog öronen åt mig, säger han.

Det var på tisdagseftermiddagen som vaccinbedragaren ringde upp Rigmor och Lennart, som bor i Skal utanför Lysekil.
– Min fru svarade, men hon lämnade över samtalet till mig när hon blev misstänksam.

Lennart berättar att mannen som ringde var mycket trevlig och vältalig.

– Han talade svenska utan brytning, men han hade ingen större koll på geografin, för han sa att han var vaccinsamordnare för Dalarna och Bohuslän. Om hade sagt Dalsland och Bohuslän hade det låtit lite bättre, berättar Lennart.

Lennart och Rigmor fick sin första spruta på Capio för en månad sedan och den andra sprutan ska de få den 21 maj.
– Han som ringde upp oss hade koll på att vi hade fått första sprutan, men han hade väl säkert redan fått tag i våra personnummer på något sätt.

– Han sa att det hade kört ihop sig med tiderna och ville ändra datumen för andra sprutan till den 29 maj. Han bad först mig att legitimera mig med mobilt bank-id. När jag sa att jag inte hade detta tillgängligt, så frågade han om min fru kunde legitimera sig. Vi förstod genast att han försökte blåsa oss, så jag bad honom att skicka ett mail till oss i stället, så skulle vi legitimera oss. Han lovade att skicka ett mail omgående och sedan var det tack och adjö. Detta samtal ägde rum i tisdags och jag har fortfarande inte fått något mail från honom, säger Lennart Sandinge, som har polisanmält händelsen.

Lennart Sandinge har berättat om samtalet för Capio och de vill framhålla att de aldrig ber om mobilt bank-id vid vare sig vaccinationsbokningar eller i andra sammanhang.
Dan Carlsson, kommunpolis i Lysekil, vill passa på att varna allmänheten, framför allt äldre, i dessa coronatider.
– Dessa bedragare utnyttjar situationen och vet att många äldre går och väntar på sin första eller andra spruta. Om någon ringer och ber att man ska legitimera sig med mobilt bank-id, så ska man dra öronen åt sig. Varken vårdcentraler, banker eller andra ringde och ber om mobilt bank-id, säger han.

Publicerad: Uppdaterad:
Ahlbin Gustafssonahlbin@lysekilsposten.se0523-667081
Annons
Nyhetsarkiv